Zacusca cărăşană de ciuperci – cel mai nou produs tradiţional atestat în Caraş-Severin
Conform acestuia, în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale urmează să mai fie incluse şi zacusca de fasole şi cea de vinete, documentaţii aflate în lucru în vederea atestării.
Amintim că până în 2013, la nivelul judeţului erau atestate 35 de produse, iar la sfârşitul lui 2011 peste 50.
Judeţul Caraş-Severin figura în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale cu produse tradiţionale, cum ar fi ţuica de Dezeşti, pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci, şunca de casă bănăţeană, slănina afumată, telemeaua de Ramna, brânza de Vermeş, dar şi telemeaua de oaie, sângeretele, toba şi cârnaţii de casă, răchia de prune şi mere şi salata de bureţi.
După ce Ministerul Agriculturii a introdus în 2013 criterii stricte de acreditare, niciun agent economic din Caraş-Severin nu a mai reuşit să demonstreze că produsele pe care le vinde drept tradiţionale sunt preparate ca pe vremuri după reţete originale.
Amintim că, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţele biografice despre autenticitatea produsului, dar şi să dovedească provenienţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie. (Hardy Cvoica)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 septembrie 2018, 09:15 / actualizat: 24 septembrie 2018, 12:30
Conform acestuia, în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale urmează să mai fie incluse şi zacusca de fasole şi cea de vinete, documentaţii aflate în lucru în vederea atestării.
Amintim că până în 2013, la nivelul judeţului erau atestate 35 de produse, iar la sfârşitul lui 2011 peste 50.
Judeţul Caraş-Severin figura în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale cu produse tradiţionale, cum ar fi ţuica de Dezeşti, pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci, şunca de casă bănăţeană, slănina afumată, telemeaua de Ramna, brânza de Vermeş, dar şi telemeaua de oaie, sângeretele, toba şi cârnaţii de casă, răchia de prune şi mere şi salata de bureţi.
După ce Ministerul Agriculturii a introdus în 2013 criterii stricte de acreditare, niciun agent economic din Caraş-Severin nu a mai reuşit să demonstreze că produsele pe care le vinde drept tradiţionale sunt preparate ca pe vremuri după reţete originale.
Amintim că, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţele biografice despre autenticitatea produsului, dar şi să dovedească provenienţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie. (Hardy Cvoica)