Werner Hirschvogel – un nume ce face onoare judeţului Caraş-Severin
Marelui campion al sportului cu motor din România şi întemeietorului automobilismului reşiţean, Werner Hirschvogel i s-a conferit luni, 8 iulie 2024, la doar o zi de la Memorialul dedicat acestui sportiv român, eveniment disputat în Valea Domanului din Reşiţa, titlul de cetăţean de onoare, post mortem, al judeţului Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 iulie 2024, 18:25 / actualizat: 8 iulie 2024, 19:51
La 14 ani de la conferirea titlului de cetăţean de onoare al Reşiţei şi la un deceniu de la trecerea la cele veşnice, veteranului automobilismului bănățean, Werner Hirschvogel, omul ce a adus României şi Reşiţei o suită de titluri naţionale, atât ca pilot de motorcross cât şi ca pilot auto, i-a fost decernat şi titlul de cetăţean de onoare al judeţului.
Într-un cadru festiv, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, placheta i-a fost înmânată fiicei sale, Cornelia Schindler, care a declarat pentru Radio Reşiţa cum şi-l aminteşte ea pe părintele ei, marele iubitor al sportului cu motor:
„Vă mulțumesc că atât de mulţi îl onorați pe tatăl meu ca să rămână vie amintirea lui pentru întotdeauna. Îmi amintesc în anii 90 când eu am fost deja plecată în Germania și nu a avut sponsor şi a trebuit să aibă echipament și i-am cumpărat un echipament și el a pus numele meu pe mașina lui ca sponsor şi asta m-a onorat foarte mult„.
Amintiri frumoase, împărtăşite cu drag bănăţenilor, a depănat şi pilotul Lucien Hora, crescut şi format sub aripa protectoare a vestitului Werner Hirschvogel:
„Pe Werner l-am văzut în primii mei ani ai copilăriei când alerga cu motocicletele pe circuitele din Reșița apoi în 1978 din cauza unor probleme de sănătate nu a mai putut concura la moto și a trecut la auto. În multele povestiri spunea așa: „Am încercat și auto. Dacă pot să câștig și aici merg, dacă nu mă las”. La prima cursă a câștigat la Timișoara și a spus: „mă apuc de auto” și a făcut automobilism până în anul 2000 la vârsta de 69 de ani. La ultimul campionat național la care a participat a câștigat ultimul titlu din cariera lui. Am învățat foarte multe de la el, mi-a schimbat viața. El avea o vorbă: „Măi băiete, zicea, ai grijă când mergi la competiții să urmărești un singur lucru, să fii cel mai bun”. El a fost cel mai bun și pentru asta îi mulțumim„.
Werner Hirschvogel – un nume ce face onoare judeţului Caraş-Severin
Evenimentul s-a consumat într-un cerc restrâns de prieteni ai defunctului Werner Hirschvogel şi în prezenţa consilierilor judeţeni care cu toţii şi-au adus aportul la conferirea acestui titlu şi mai mult de atât au aprobat revenirea la denumirea de Memorialul „Werner Hirschvogel” a raliului de viteză în coastă disputat anual în lunile de vară în Valea Domanului din Reşiţa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dan Dunca pentru Radio Reşiţa:
„Prin asta județul Caraș-Severin înțelege să aducă mulțumire celor datorită cărora se poate lăuda. A fost un eveniment la care vine lume bună, vin piloți importanți din țară – e o motivație, adică o mândrie să câștige această etapă a raliului și orice lucru bine făcut trebuie recompensat măcar printr-o aducere aminte sau printr-o minimă plăcuță din asta comemorativă care într-adevăr face mândrie judeţului„.
Amintim că, Werner Hirschvogel a debutat pe o Dacia 1300, apoi a trecut la una 1400 şi a ajuns până la a-şi construi propriul monopost de Formula 2, celebrul „Barcheta”, un prototip – piesă de muzeu, ajunsă din păcate la fierul vechi şi de la a cărui construcţie, potrivit lui Lucien Hora „ne-a rămas ca amintire doar o machetă de şasiu la scară mică pe care o păstrez acasă„.