W.A. Mozart comemorat online la Reşiţa, la 265 de ani de la naştere, printr-o expoziţie filatelică şi un recital de pian
La Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița vor fi marcați miercuri, 27 ianuarie 2021 de la ora 18.00, 265 de ani de la nașterea compozitorului austriac Wolfgang Amadeus MOZART (1756 – 1791) printr-o expoziție filatelică dedicată din colecția Ion Felmeth și un recital de pian susținut de prof. Remus Hosz de la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din municipiul de pe Bârzava. Din program amintim: sonatele K. 283 și K. 283 – Facile.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 ianuarie 2021, 18:26 / actualizat: 27 ianuarie 2021, 9:15
Evenimentul organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană pentru Cultură și Educație a Adulților Reșița se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor impuse de starea de alertă.
Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la Salzburg, Austria, la 27 ianuarie 1756 și a trecut în eternitate la 5 decembrie 1791 la Viena, Austria. Considerat unul dintre cei mai prestigioși creatori în domeniul muzicii clasice, MOZART se afirmă încă de la 5 ani atunci când, înainte de a ști să scrie, compune câteva piese pe care tatăl său – Leopold Mozart, talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, le transcrie pe note. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obține de la arhiepiscopul Sigismund de Schrattenbach un concediu de 3 săptămâni „pentru a arăta lumii miracolul”, turneul durând, în realitate, 9 ani. De la München, Viena, Augsburg, Bruxelles, Paris, Londra, la Verona, Milano, Florența, Roma și Napoli, copilul minune – devenit adolescent fascinează publicul. În 1771 familia se reîntoarce la Viena și Wolfgang pleacă la 16 ani să studieze arta compoziției la Bologna cu renumitul Giovanni Battista Martini. Se întoarce după un an și devine Konzertmeister, numit fiind de noul arhiepiscop de Salzburg, Hieronymus von Collodedo cu un salar apreciabil, dar cu interdicția de a părăsi orașul. Demisionează după 6 ani, în 1777 și pleacă însoțit de mama sa la München. Maximilian al III-lea îi refuză angajarea și, după o nouă tentativă, eșuată și ea, se îndreaptă, însoțit de mama sa, spre Paris, unde nu este primit cu brațele deschise, greutățile și pierderea mamei lovindu-l crunt. Starea morală se ameliorează greu, lipsurile materiale îl constrâng să părăsească Parisul și, în ianuarie 1779 se reîntoarce la Salzburg. Rămâne aici 2 ani și cunoaște succesul cu opera IDOMENEO.
Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița marchează la 27 ianuarie 2021 împlinirea a 265 de ani de la nașterea lui Mozart printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă aferentă, aceasta din urmă fiind aprobată prin Federația Filatelică Română de către Poșta Română, astfel încât, întreaga corespondență care va fi expediată de la Oficiul Poștal Reșița 1 în această zi să fie obliterată cu această ștampila ocazională.