Virusul tomatei ameninţă legumicultorii în această primăvară
Legumicultorii de pretutindeni, ameninţaţi de o nouă boală a culturilor de roşii.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 martie 2020, 10:41
Virusul tomatei provoacă pete de culoare deschisă pe roşii, astfel încât acestea nu mai pot fi vândute, potrivit autorităţilor. Virusul nu este periculos pentru oameni, dar provoacă pierderi economice, întrucât nu există tratament. Virusul a fost descoperit pentru prima dată în Israel în 2014, iar apoi s-a extins cu repeziciune în fermele din Europa şi America.
Primul caz s-a înregistrat într-o fermă din regiunea Finistere din vestul Franţei. Ferma a fost izolată, iar serele pline cu tomate distruse, întrucât pănâ acum nu a fost descoperit un tratament.
Virusul tomatei, cunoscut sub denumirea de ToBRFV, provoacă pete deschise la culoare pe roşii, care astfel nu mai pot fi vândute. Oficialii au avertizat că virusul poate provoca pierderi economice grave fermierilor.
Legumicultorii din Spania şi Italia, cei mai mari producători de tomate din UE, precum şi cei din SUA şi Mexic au fost deja afectaţi, iar Marea Britanie a raportat primele cazuri anul trecut, în iulie. Germania a eradicat boala în mai multe sere prin smulgerea plantelor din rădăcină şi distrugerea lor, iar apoi prin tratarea solului cu dezinfectanţi.
Sursa: Mediafax
Sursa foto: sanatateaplantelor.ro