Vin mai bun, dar mai puţin, anul acesta
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 august 2015, 17:00
În timp ce porumbul şi floarea soarelui s-au uscat pe ogoare, seceta a îndulcit strugurii din viile cărăşene, iar la toamnă vinul va fi mai dulce şi mai aromat, spune specialistul în agricultură Liviu Munteanu. Potrivit acestuia viticultorii spun că anul acesta vom avea vin mai puţin, dar de o foarte bună calitate datorită precipitaţiilor puţine şi a temperaturilor ridicate care au făcut ca în boabele de struguri să se adune mai multe zaharuri. „Datorită secetei prelungite, boabele de struguri nu au crescut foarte mari, ceea ce face ca producţia de must şi vin să fie mai mică, dar de o mai bună calitate„, spun viticultorii cărăşeni. Apariţia precipitaţiilor poate însă aduce probleme în podgorii, spune Liviu Munteanu. Viticultorii se pregătesc acum să aplice tratamentele fitosanitare necesare împotriva bacteriilor, precum putregaiul cenuşiu. În funcţie de evoluţia vremii, viticultorii mai spun că se va putea intra în podgorii pentru culesul strugurilor în trei sau patru săptămâni.
Amintim că, în prezent în Caraş-Severin mai sunt aproximativ 700 de hectare cultivate cu vii pe rod, dintre care cele mai prolifice se găsesc în bazinele Tirol şi Moldova-Nouă, dar şi în gospodăriile proprietate privată a viticultorilor, a mai spus specialistul în agricultură Liviu Munteanu. (Hardy Cvoica)
Sursa foto: business24.ro