„Viitorul sunt ei”, campanie pentru mamele minore din Timiș
sprijinirea tinerelor mame aflate în situaţie de risc, prevenirea abandonului copiilor, precum şi educaţia tinerelor în vederea reducerii numărului mamelor minore
Articol editat de Cristina Corocan, 11 noiembrie 2024, 18:48 / actualizat: 11 noiembrie 2024, 20:12
În județul Timiș, sistemul de asistență socială și protecție a copilului se află într-un permanent proces de transformare, printre obiectivele prioritare ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș numărȃndu-se sprijinirea tinerelor mame aflate în situaţie de risc, prevenirea abandonului copiilor, precum şi educaţia tinerelor în vederea reducerii numărului mamelor minore.
Pornind de la aceste necesităţi şi de la dorinţa de a veni în sprijinul întregii comunităţi locale, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş va lansa, în data de 19 noiembrie, de la ora 11.00, campania de informare “Viitorul sunt ei!”, evenimentul urmȃnd să aibă loc în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş.
” Ideea acestei campanii a pornit de la faptul că, din păcate, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore și totodată din faptul că și în județul Timiș, dar, și în celelalte județe ale țării numărul mamelor minore continuă să fie unul crescut. În județul Timiș avem inclusiv mame minore cu vârsta de 13 ani, deci niște copile până la urmă, care la rândul lor au copii și practice. De la aceste două realități foarte dure și foarte triste a pornit necesitatea acestei campanii de informare. Practic, prin intermediul acestei campanii dorim să promovăm sănătatea și prevenirea sarcinilor în rândul tinerelor care sunt minore. Ne vom adresa în primul rând tinerelor și totodată tuturor celor care ar trebui să fie interesați de acest subiect. Și aici vorbim și despre părinți, despre cadre didactice, despre reprezentanți ai unor instituții publice, ONG-uri.
Până la începutul lunii octombrie am înregistrat 100 de cazuri de mame minore, iar în 2021 am avut 159, în 2022 – 153, iar în 2023 am înregistrat 140 de tinere care erau mame minore. Cam două treimi dintre ele provin din mediul rural și printre ele se numără, din păcate, și tinere care nu au niciun fel de studii, care au abandonat școala foarte repede sau nici măcar nu au început școala. Multe dintre mamele minore pe care le avem noi în evidență au finalizat doar studiile primare sau gimnaziale, puține dintre ele fiind eleve la liceu sau la școli profesionale. Deci, fenomenul mamelor minore aduce cu el de foarte multe ori și abandonul școlar.
Campania ”Viitorul sunt ei” va fi lansată în data de 19 noiembrie, evenimentul de lansare urmând să aibă loc în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. La dezbatere vor participa, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor partenere, și mulți elevi de la mai multe școli din Timișoara”, a spus Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Timiş, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Agenţia Naţională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timişoara şi Clubul Lions Diamond Timişoara.
sursa foto: Directia de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș