[VIDEO] Timişul este afectat din nou de inundaţii. În Timişoara a fost haos în această dimineaţă
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 august 2016, 11:57 / actualizat: 2 august 2016, 16:42
La nivelul întregului județ, se intervine cu 18 motopompe, 14 elecropompe, peste 90 de pompieri militari pentru degajarea apei din subsoluri, case, magazine. De asemenea se acționează şi la Spitalul Municipal şi Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul CFR, Inspectoratul Şcolar, pasajul Gheorghe Lazăr, Casa Tineretului, Piața 700 sub pasajul de tren. Este activată grupa operativă şi au fost prealarmati 60 de pompieri din timpul liber, spune sublocotenent Bogdan Mutu, purtătorul de cuvânt al ISU Banat:
La stația de epurare din Timișoara s-au înregistrat, din nou, debite record în urma ploii deosebit de puternice din această dimineață. Între orele 8 și 10:30, din canalizarea Timișoarei au intrat în stația de epurare peste 25.000 l/s de apă uzată. Debitul vehiculat de pompele de apă pluvială a fost de 22.450 l/s, iar linia tehnologică a preluat 3.000 l/s de apă uzată.
În decurs de o lună, este a doua situație excepțională înregistrată la stația de epurare. Debitul de apă menționat reprezintă de circa 12 ori mai mult decât cel preluat în mod obișnuit de stație și dublul debitului Begăi. Douăzeci de echipe ale Aquatim sunt pe teren, de astăzi dimineață, pentru rezolvarea situațiilor semnalate de cetățeni, la dispeceratul societății. Se lucrează cu pompe și utilaje specializate la degajarea canalizării înfundate și la evacuarea apei, unde este nevoie.
„La pasajele rutiere din Timișoara apa de ploaie este deversată în colectoarele magistrale, canale de capacitate mare, având diametre între 2 și 3 m. Pasajele Jiul și Popa Șapcă sunt prevăzute cu pompe (deversează în colectoarele de pe Bv. Republicii și str. Demetriade), iar cele de pe străzile Brediceanu și Gh. Lazăr deversează gravitațional (în colectorul de pe str. Circumvalațiunii). Inundarea pasajelor la averse deosebit de puternice se produce atunci când este depășită capacitatea de preluare, înmagazinare și transport a canalizării. Ca orice sistem de canalizare, nici cel din Timișoara nu poate face față unor debite excepționale de apă de ploaie, când este depășită capacitatea sa proiectată”, spune directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.
(Sebastian Dragomir)
Sursa video: pressalert.ro