[VIDEO] Our Body la Timişoara. Se cere interzicerea expoziţiei cu cadavre reale
Expoziţia „OUR BODY: Universul Interior” îşi deschide mâine porţile la Muzeul Banatului – Bastionul Maria Theresia. Până în 28 aprilie, timişorenii vor descoperi, într-o manieră educativă unică, fascinantul univers interior al corpului uman şi modul în care funcţionează, cu ajutorul a peste 200 de exponate – corpuri umane reale şi secţiuni.
Articol editat de Mirabela Afronie, 4 februarie 2016, 14:00 / actualizat: 4 februarie 2016, 15:14
Expoziţia „OUR BODY: Universul Interior” îşi deschide mâine porţile la Muzeul Banatului – Bastionul Maria Theresia. Până în 28 aprilie, timişorenii vor descoperi, într-o manieră educativă unică, fascinantul univers interior al corpului uman şi modul în care funcţionează, cu ajutorul a peste 200 de exponate – corpuri umane reale şi secţiuni.
”Our Body” a traversat peste 30 de ţări şi a fost văzută de peste 50 de milioane de vizitatori. Expoziţia îşi continuă astfel turneul în România, după ce a petrecut 4 luni la Cluj-Napoca anul trecuţ unde a înregistrat peste 29 000 de vizitatori.
Expoziţia poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 – 22.00. Preţul biletelor pentru adulţi este, de luni până vineri, de 45 de lei, respectiv de 54 de lei la final de săptămână. Studenţii şi pensionarii vor plăti 35 de lei în timpul timpul săptămânii lucrătoare şi 45 de lei la final de săptămână. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani preţul este de 28 de lei, de luni până vineri, şi de 34 de lei în weekend. Copiii cu vârsta de sub 7 ani vor intra gratuiţ iar grupurile şi familiile beneficiază de abonamente la tarife speciale.
Societatea Timişoara protestează împotriva expoziţiei de cadavre, considerând că nu îşi are locul în nicio locaţie din România, fapt pentru care solicită autorităţilor române închiderea şi interzicerea expoziţiei.
Societatea Timişoara doreşte să atragă atenţia asupra următoarelor aspecte legate de această expoziţie:
1. Expoziţia prezintă corpuri umane reale, înfăţişate în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu ţesuturile şi organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinaţiei (tratare cu cauciuc siliconic lichid).
Expoziţia este adusă în România de către Universal Exhibition Group, fiind prezentată anul trecut şi la Iulius Mall Cluj Napoca.
Potrivit declaraţiilor doamnei Heidi Pincher, reprezentant al Universal Exhibition Group, din cadrul conferinţei de presă organizate la deschiderea expoziţiei de anul trecut de la Cluj-Napoca, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China.
Organizatorii au invocat faptul că „legea” nu le permite să prezinte documentele care atestă identitatea decedaţilor expuşi, cauzele decesului, ori documente privind consimţământul lor sau al familiilor lor în vederea folosirii corpurilor în scopuri educaţionale.
2. Legat de expoziţia ce urmează să se deschidă în oraşul nostru, considerăm că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obţine profiţ reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român ce impun un comportament decent faţă de corpul defunctului şi organizarea de funeralii.
Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti.
3. Mai dorim să arătăm că o expoziţie similară a fost interzisă în aprilie 2009 pe teritoriul Franţei, prin hotărâre judecătorească, în temeiul prevederilor legii civile franceze care statuează că: „Rămăşiţele pământeşti ale persoanei decedate trebuie tratate cu respecţ demnitate şi decenţă”. Judecătorii francezi au considerat că: „Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului”.
Tot prin hotărâre judecătorească, Israelul a interzis o astfel de expoziţie în octombrie 2012, pe considerentul că „violează demnitatea umană, inclusiv demnitatea persoanei decedate”, instanţa hotărând ca autorităţile israeliene să ia toate măsurile necesare ca un astfel de eveniment să nu mai aibă loc vreodată în Israel.