[VIDEO-FOTO] Radiaţii X şi incendiu cu victime la cel mai important spital din Caraş-Severin!
Desfăşurare de forţe la Spitalul Judeţean din Reşiţa! Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin a desfăşurat astăzi la Staţionarul 1 un exercițiu de cooperare pentru gestionarea unei situații de urgență cu risc radiologic, dar şi pentru gestionarea unor situații de urgență generate de producerea unor incendii.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 februarie 2019, 14:12 / actualizat: 7 februarie 2019, 15:18
Din fericire este doar un simplu exerciţiu! Scenariul exercițiului a fost unul complex, forțele de intervenție au fost nevoite să gestioneze mai multe situații generate de producerea unor defecţiuni tehnice la rețeaua electrică a spitalului. Au izbucnit simultan două incendii, în urma cărora mai multe persoane au avut nevoie de prim-ajutor și sprijin pentru evacuare, iar din cauza panicii create de incendiu pe un întreg etaj, într-o sală de operaţii o persoană a fost supraexpusă la radiații X. Totodată, defecţiunile apărute la reţeaua de electricitate au făcut imposibilă conectarea generatoarelor proprii.
Pe timpul exercițiului, s-au urmărit mai multe aspecte: respectarea fluxului informaţional-decizional la nivelul structurilor antrenate; capacitatea de reacţie și de decizie a structurilor din cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență la nivel local, exersarea și menţinerea cooperării interinstituţionale, precum şi antrenarea tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă produse.
Echipa medicală coordonată de medicul Emil Bunda s-a descurcat foarte bine. Victimele au fost evacuate, intubate, în funcţie de caz. Cadrele medicale s-au mobilizat şi cu siguranţă se vor descurca şi în momentul în care o astfel de situaţie va avea loc…în realitate, eu sunt mulţumit de reacţia colegilor, a precizat medicul Bunda.
La acest exerciţiu a asistat cu sufletul la gură şi managerul spitalului:”A fost un exerciţiu de mare amploare, foarte complex şi după cum se poate observa toate organele implicate s-au descurcat fără probleme. Observ şi dotări noi, mulţi oameni implicaţi, toate acestea îmi dau o stare de siguranţă şi mă fac să cred că doamne fereşte, într-o situaţie limită putem trece cu bine peste ea”, ne-a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Waldemar Murgu.
„Exerciţiul s-a desfăşurat conform scenariului. Toate obiectivele au fost atinse. Am identificat şi câteve probleme pe care o să încercăm să le rezolvăm. Sincer rămâne aceeaşi problemă, ca şi în anii trecuţi, distanţa mare de la subunitate până la spital, mai repede de 10 minute nu reuşim să ajungem cu toate că avem şi tehnică nouă de intervenţie. Există totuşi un risc, într-o situaţie reală, pe timp de zi toată parcarea din curtea spitalului este plină de autoturisme, aspect care poate îngreuna intervenţia pompierilor în astfel de situaţii”, ne-a declarat maiorul Florin Mălăiescu, şeful centrului operaţional din cadrul ISU Semenic.
În acest exerciţiu important au fost implicate mai multe instituții. Este vorba despre Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin, Spitalul Staționar nr. 1 Reșița, un evaluator radiologic (expert acreditat) al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, Agenţia de Protecţie a Mediului Caraş-Severin, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Reşiţa, furnizorul de energie electrică.
Daiana Roşca