[VIDEO-AUDIO] Fundația Comunitară Banatul Montan a lansat Fondul Științescu în Banatul Montan
Articol editat de Cristina Corocan, 12 ianuarie 2023, 10:03 / actualizat: 12 ianuarie 2023, 13:27
Fundaţia Comunitară a Banatului Montan a lansat în premieră la Reșița Fondul Științescu, program de finanţare pentru copii și tineri. Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics- care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.
”Fondul Științescu este un program care finanțează proiecte în educație alternativă în domeniu STEM și al artelor. Este un program care încurajează copiii să învețe științe și să se dezvolte cu ele. Mentorii pot fi grupuri de inițiativă sau ONG-uri, pot fi chiar și minori. Trebuie doar să se organizeze cu câte un adult. Important este să își dorească să multiplice cunoștințele lor și să le împărtășească copiilor până în 18 ani. Grupul țintă este copii între 3 și noi 18 ani”, a spus directorul executiv al Fundației Comunitare a Banatului Montan, Carmen Popa.
Atât cadrele didactice, cât și elevii au primit cu entuziasm această inițiativă și au început să pregătească proiectele pentru finanțare.
”Ne bucurăm că a ajuns și Reșița pe harta Fondului Științescu. Este o extraordinar pentru copii, chiar discutam cu ei la liceu și deja au vreo 6 idei. Vor să facă o seră, alții club de robotică, alții club de 3D printing, adică prin aceste programe văd aplicabilitate a ceea ce învață la școală, pentru că, de fapt, ăsta este scopul: să nu facă separat fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, ci să le unească și mai au și șansa să câștige bani pentru a-și duce visele mai departe”, a afirmat prof. de matematică Ovidiu Bădescu.
”Ideea mi se pare foarte bună, mi se pare foarte important ca tinerii și copiii, să facă lucruri practice, lucruri care să îi ajute de adevărat în viață. Dacă în olimpiade, concursuri artificiale, copiii umblă după note, mi se pare că e mai important să ne întoarcem la lucrurile astea practice și să vedem de fapt ceea ce știu să facă de notele primite. Mi se pare bună inițiativa și mi se pare important că se întâmplă și la noi în regiune. Noi, Centrul de Tineret Mansarda avem un spațiu pe care-l oferim pentru experimente și pentru tot felul de exerciții și ne bucurăm dacă putem să fim parte din acest proiect”, a spus Daniela Lupșan, coordonatoarea tinerilor voluntari reșițeni.
”Mă bucur foarte mult că avem un public numeros în seara aceasta aici. Rezultă că există interes major pentru aceste fonduri care au fost puse la dispoziția reșițenilor de concernul Immochan. Francezii care urmează să să facă investiții serioase în oraș dau semnale că sunt deschiși pentru comunitatea reșițeană. Este un fond care încurajează știința alternativă sau educația alternativă. Am văzut foarte multe cadre didactice, oameni interesați de aceste fonduri și sunt convins că toate aceste structuri asociative își dau mâna și vom avea parte în viitorul apropiat de lucru care să trezească interesul și dinamica tineretului și adolescenților din oraș”, a concluzionat primarul Reșiței, Ioan Popa.
În următoarele 6 săptămâni reprezentanții Fundatiei Comunitare a Banatului Montan vor oferi sprijin și sfaturi în dezvoltarea echipelor și proiectelor interesate să obțină finanțare din Fondul Științescu.
Termenul limită pentru înscrierea proiectelor este 20 februarie 2023, iar proiectele eligibile pentru finanțare vor fi anunțate în data de 6 martie 2023.