[AUDIO] Vânatul la control! Judeţul Caraş-Severin, ferit de pestă porcină
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 februarie 2014, 13:35 / actualizat: 4 februarie 2014, 19:10
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin monitorizează sănătatea porcilor domestici şi mistreţi, ca urmare a emiterii unei atenţionări cu pestă porcină africană de către Oficiul Internaţional pentru Epizootii către toate statele membre UE.
În judeţul Caraş-Severin, de peste două decenii nu au fost semnalate cazuri de infestare la suine şi mistreţi, a precizat medicul Radu Tătaru, purtătorul de cuvânt al DSVSA. În această perioadă, la nivel de judeţ este în plină desfăşurare campania de recoltare a mistreţilor din fondurile de vânătoare, acţiune care impune şi prelevarea imediată de probe pentru supravegherea pestei, precum şi pentru examenul trichineloscopic obligatoriu, a mai spus acesta. Campania se desfăşoară în aria fondurilor de vânătoare administrate de Direcţia Silvică, AJVPS şi fondurile private în care habitează un efectiv de mistreţi estimat la peste 2.000 de capete. Inspectorii sanitar veterinari intensifică controalele la ferme pentru a se asigura că nu vor fi probleme. (Hardy Cvoica)
Radu Tătaru:
În Timiş a fost activat Centrul local de control al bolilor din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile din Timiş se tem că pe raza judeţului ar putea apărea pesta porcină africană, boală confirmată în Lituania. În cadrul unei şedinţe operative care a avut loc la Prefectura Timiş, s-a menţionat că orice mortalitate sau suspiciune de boală la porci sălbatici sau domestici trebuie anunţată la Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, la numărul de telefon 0256/ 204 911, pentru a se putea face investigaţii operative şi complete. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi a mistreţilor netransmisibilă la om, cu o evoluţie rapidă şi care duce la înregistrarea unor pagube economice foarte mari din cauza restricţiilor care se impun în comerţul cu porcine şi produse provenite de la acestea.
Toţi deţinătorii de ferme de porcine sunt avertizaţi că trebuie să respecte integral legislaţia de biosecuritate specifică acestor ferme, urmând a se efectua controale sanitar-veterinare, iar neregulile vor fi sancţionate pe loc de Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, pierzându-se şi posibilitatea de a fi despăgubiţi în situaţia apariţiei bolii. (Sebastian Dragomir)