Prima pagină » Actualitate » Vaccinul ROR a ajuns şi în Caraş-Severin. Medicii îndeamnă părinţii să-şi aducă copii la cabinetele medicale!
Vaccinul ROR a ajuns şi în Caraş-Severin. Medicii îndeamnă părinţii să-şi aducă copii la cabinetele medicale!
Articol editat de Daiana Rosca,
7 iunie 2017, 07:23
Medicii de familie au început deja procesul de imunizare şi îndeamnă părinţii să-şi aducă copii la cabinetele medicale. Vaccinul ROR le poate salva viaţa celor care nu au fost până acum imunizaţi, atrage atenţia medicul Daniel Popovici, preşedintele Societăţii de Medicina Familiei din judeţul Caraş-Severin.
Din cauza numărului mare de copii rămaşi nevaccinaţi judeţul Caraş-Severin ar mai avea nevoie de cel puţin 1.400 de doze de vaccin ROR, însă pentru luna iunie Ministerul Sănătăţii a aprobat doar 200 de doze, insuficiente susţin medicii.
Vaccinul ROR conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Serul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.
Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 8-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei. Dacă o persoană a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricând după vârstă de 7 ani, spatiate la 1 an diferenţa.
Vă reamintim că la nivel naţional 27 de persoane au decedat din cauza complicaţiilor rujeolei.