Ascultă Radio România Reșița Live

Vă mulţumim! Cărăşenii au înţeles importanţa construirii unui spital de oncologie la Reşiţa

Ediţia din acest an a campaniei umanitare „Muzică pentru Viaţă” a fost un adevărat succes! Timp de o săptămână, căsuţa de sticlă din centrul municipiului Reşiţa s-a transformat într-un simbol al generozităţii şi al empatiei. Radio România Reşiţa a transmis LIVE timp de 7 zile, 24 de ore din 24 din studioul amenajat în centrul municipiului, aducând în prim-plan poveşti emoţionante ale celor care s-au vindecat sau încă luptă cu această boală nemiloasă.

Vă mulţumim! Cărăşenii au înţeles importanţa construirii unui spital de oncologie la Reşiţa

Articol editat de Daiana Rosca, 22 decembrie 2024, 23:26 / actualizat: 23 decembrie 2024, 7:33

Suma strânsă cu sprijinul comunităţii a fost de această dată un adevărat record! Cărăşenii au înţeles importanţa construirii unui spital de oncologie la ei acasă, ne-a declarat coordonatorul campaniei umanitare, managerul Radio România Reşiţa-Laura Sgaverdea:

Toate campaniile Radio România Reşiţa au fost de succes, poate că putem spune că a fost cea mai de impact, din fericire pentru noi, ca și organizatori, dar din nefericire trebuie să constatăm că oamenii sunt disperați. Ei au venit în număr atât de mare la căsuța de sticlă, din nevoia de a avea un spital aici, în Banatul de Munte. Adică, dacă privim partea plină a paharului, da, pentru noi, ca și organizatori, a fost un succes, dar dacă stăm să gândim, asta arată numărul mare al celor disperați, al celor care au nevoie de un spital oncologic. Am întâlnit zeci de povești, dar cred că asta ne-a și dat forța să mergem mai departe și probabil că toate mesajele pe care eu am încercat să le transmit la microfonul radioului au avut această forță și i-au determinat pe oameni să vină să doneze, conștientizând că da, într-adevăr, cancerul nu este doar un cuvânt.

Referitor la bani, s-a strâns cea mai mare sumă de până acum. Peste 211.000 lei, prima oară după 8 ani când am schimbat unul din față cu doi. Și asta, sigur, transformă campania într-un succes, dar în egală măsură într-o dramă, pentru că arată nevoia de a construi un spital și asta ne obligă să mergem mai departe. Faptul că Asociația OncoHelp și-a arătat deschiderea să vină aici, la Reșița, să investească milioane de euro. Noi, ca și comunitate, trebuie să continuăm să strângem rândurile și să le demonstrăm că le suntem alături, pentru că noi asigurăm doar o sumă infimă din nevoia pe care construcția acestui spital o are. Noi nu ne-am terminat treaba, noi, ca și comunitate, ca și societate, noi nu am încheiat! Oamenii buni trebuie să doneze mai departe. Oamenii buni trebuie să doneze 2 euro pe lună, 10 lei înseamnă mai puțin decât o cafea.

Oamenii trebuie să înțeleagă și am avut o discuție cu managerul OncoHelp, care mi-a zis Laura: în Caraș-Severin sunt 270.000 de oameni. Sunt copii, sunt poate bătrâni care nu au telefoane mobile, care nu au abonamente. Dar dacă noi 50.000 de oameni am face acest abonament de 2 euro lunar? Da, am dovedi că noi, ca și comunitate, suntem cu adevărat puternici și conștienți pentru că așa cum Dăruiește Viața a construit un spital de 12.000 m² în București, așa și noi, cu acești 2 euro pe lună putem să construim spitalul acesta la Reșița. Iată, cu sprijin din partea administrației publice locale, acum știm, avem spațiu, acum ei au deschidere, noi avem dorința de a-i sprijini. Sunt convinsă că poate nu reuşim anul viitor pentru că este vorba despre o mare investiţie dar poate peste 2 ani o să putem să le arătăm oamenilor să facem așa, ca o ziua a porților deschise în timpul campaniei Muzică pentru Viață, pentru că noi trebuie să fim conștienți, greul de abia de acum începe!

La rândul său managerul Spitalului Universitar OncoHelp Timişoara, Valeriu Borugă le mulţumeşte donatorilor şi îi asigură că vor avea un spital de oncologie la Reşiţa:

„Eu pot să certific faptul că am urcat de trei ori pe scena acea și cecul a fost din ce în ce mai greu. Acum a fost într-adevăr cel mai greu! S-a donat o sumă importantă și din nou oamenii, comunitatea au demonstrat că le face plăcere să sprijine proiectele pe care Radio Reșița le promovează. Și acesta e un lucru foarte bun, pentru că proiectul de a construi un spital de oncologie în Reșița, de care să beneficieze reșițenii, dar nu numai cărăşenii și de ce nu și cei din județele limitrofe. Este un proiect care e necesar și Radio Reşiţa a înțeles acest lucru și l-a promovat cu toată forța. Și odată în plus, mulțumirile mele nu pot fi cuprinse în cuvinte. Putem spune că a fost o căsuță magică pentru că s-au spus povești aici. Au venit tineri, copii, adulți, persoane vârstnice, dar și persoane cu probleme de sănătate. Au venit, au donat și și-au spus povestea.

Din păcate, numărul bolnavilor de cancer este într-o creștere accentuată. De aceea și tratarea cancerului este o prioritate și la nivel național, dar și la nivel internațional.

Îmi doresc din tot sufletul să demarăm lucrările. Eu vă asigur că vom face absolut toate diligențele din punct de vedere administrativ, cât de repede putem ca să demarăm lucrările, avem şi sprijinul primăriei şi le mulţumim pentru deschidere şi susţinere”.

Copii, adulţi, cu toţii au răspuns apelului de a construi o clinică oncologică în Reşiţa. Unii au venit din străinătate şi au donat. Alţii, au ajuns la căsuţa de sticlă după ce au ascultat postul nostru de radio. Comunitatea a înţeles că acest proiect este esențial pentru regiunea Banatului Montan, asigurând tratamente de specialitate aproape de casă pentru cei care luptă cu cancerul.

Şi în acest an campania umanitară Muzică pentru Viaţă a devenit un punct de întâlnire al generozității. Elevii de la şcolile şi grădiniţele din Reşiţa s-au mobilizat exemplar!

-Clubul Interact Reşiţa – 5.700 lei

-Colegiul Naţional Diaconovici Tietz Reşiţa – 11.620 de lei

-Şcoala Gimnazială 7 din Reşiţa – 28.017 lei

-Grădiniţa cu Program Prelungit Riki Priki Reşiţa – 4.300 lei

-Colegiul Naţional Traian Lalescu Reşiţa, ciclul primar – 15.000 lei

De-a lungul timpului, campania a fost susținută de personalități marcante din domeniul artistic. La această ediţie ne-au fost alături: Maia Morgenstern, Daniela Nane, Manuela Ciucur, Vlad Rădescu, Ştefan Iordănescu, Zolli Lovas, Gheorghe Visu, Claudia Ieremia, Ileana Caprariu Nemecsec.

Cărăşenii s-au bucurat şi de concerte. Ravihazard, Pandora, Dragoș Moldovan, Sonar şi Fără Filtru au fost artiştii care ni s-au alăturat în această ediţie şi au oferit donatorilor „Muzică pentru Viaţă.”

Noul spital de oncologie va funcţiona în clădirea fostului Institut de Proiectări din Reşiţa. Va avea un ambulatoriu, o secţie de spitalizare de zi, o alta de spitalizare continuă, un departament de imagistică, un laborator, o farmacie şi o secţie de îngrijiri paliative. Toate tratamentele oncologice din acest spital vor fi gratuite, la fel cum se întamplă şi la Timişoara.

Mai mult, ambulatoriul va include nu doar cabinete de oncologie şi hematologie, ci şi alte specialităţi conexe care au legătură cu bolile oncologice. Cei care vor avea nevoie de chimioterapie, de radioterapie, cei care vor fi nevoiţi să fie internaţi vor beneficia nu doar de tratamente de ultimă generaţie, ci şi de condiţii hoteliere moderne.

Vă reamintim că aproape 15 % dintre pacienţii oncologici care se tratează la Timişoara, în cadrul Asociaţiei OncoHelp, sunt din Caraş-Severin. Este vorba despre sute de persoane care sunt nevoite acum să facă naveta la Timişoara pentru chimio sau radioterapie.

Campania Muzică pentru Viaţă este un barometru al faptelor bune şi un simbol al oraşului, al întregii comunități din Banatul de Munte, pentru că cine salvează o viaţă, salvează lumea!

Povestea nu se opreşte aici ci merge mai departe! Cei care doresc în continuare să ajute pot să pună o cărămidă la construcţia spitalului de oncologie, donând 2 euro prin SMS cu textul ONCOHELP, la numărul 8845.

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 10:01

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată

Demarate acum patru ani, lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 8 și a Grădiniței cu Program Prelungit „Floarea Soarelui” din...

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată
Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 08:48

Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad

Marți dimineață, în jurul orei 05:30, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad au fost alertați să intervină pentru...

Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad
IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 06:30

IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica...

IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 21:10

Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc

Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin anunță că lemnul de foc din depozitele Ocoalelor Silvice s-a ieftinit cu peste 50 de lei pe metrul...

Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 19:47

Accident rutier pe DN 57, în Răcășdia: un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața

Un accident rutier tragic a avut loc pe DN 57, în localitatea Racășdia. Evenimentul s-a soldat cu decesul conducătorului unui autoturism, un...

Accident rutier pe DN 57, în Răcășdia: un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 18:19

Caraș-Severin: șoferi băuți, sub influența substanțelor psihoactive și fără permis

Polițiștii cărășeni au oprit zeci de șoferi care au încălcat regulile de circulație. În perioada 17-19 ianuarie, au fost înregistrate...

Caraș-Severin: șoferi băuți, sub influența substanțelor psihoactive și fără permis
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 18:18

Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Judeţene ‘Sorin Titel’ din Timişoara

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alfred Simonis, a semnat, luni, ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea Bibliotecii...

Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Judeţene ‘Sorin Titel’ din Timişoara
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 16:00

Cinci biserici monument istoric din Caraş-Severin vor fi restaurate anul acesta

Cinci biserici monument istoric vor fi restaurate în acest an, în cadrul unor proiecte coordonate de Centrul Eparhial din Caransebeș. Lucrările...

Cinci biserici monument istoric din Caraş-Severin vor fi restaurate anul acesta