UPDATE: DSP Timiş confirmă un focar de norovirus la Colegiul Național ”C.D. Loga” din Timișoara, după ce zeci de elevi și profesori au ajuns la spital
Update: Patru elevi de la Colegiul Loga din Timişoara internaţi în cadrul spitalelor Louis Ţurcanu şi Victor Babeş au fost confirmaţi cu norovirus, o afecţiune care provoacă diaree şi varsături severe care debutează brusc. Acest virus extrem de contagios se răspandeşte prin alimentele, apa sau suprafeţele contaminate. Aceasta se poate transmite şi prin contactul cu o persoană infectată.
Articol editat de Oana Nicolae, 4 aprilie 2024, 17:03
În cele două spitale au mai rămas internaţi în total 17 elevi. Ancheta Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică este în desfăşurare iar inspectorii recomandă instituţiei de învăţământ să efectueze zilnic triajul epidemiologic şi să îmbunătăţească condiţiile igienico-sanitare.
“Din datele furnizate de Spitalul pentru Copii, în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare. Până la această dată au fost confirmate patru cazuri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.
Cursurile la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara se vor desfăşura online, în zilele de joi şi vineri, după ce zeci de elevi şi profesori s-au prezentat la spital cu simptome de intoxicaţie. În cele două zile se va face igienizarea completă a spaţiilor, astfel încât de luni elevii şi profesorii să se întoarcă la şcoală. Cauza incidentului rămâne în continuare necunoscută.
Conform news.ro, Aura Danielescu, inspector-şef al ISJ Timiş a declarat că încă se aşteaptă rezultatele analizelor realizate de Direcţia de Sănătate Publică.
”Pentru că până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la DSP Timiş şi încă se lucrează la a se identifica cauza care a generat îmbolnăvirea copiilor şi a colegilor de la Loga, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ, cu acordul ISJ Timiş şi acordul doamnei Ministru, s-a luat decizia de a se desfăşura activitatea în zilele de joi şi vineri în sistem online. Facem precizarea că în aceste zile, personalul nedidactic va asigura igienizarea completă a spaţiilor, astfel încât, începând cu ziua de luni, activitatea să revină la normal”, a transmis, miercuri, Aura Danielescu, inspector-şef al ISJ Timiş.
Şi conducerea Colegiului ”C.D. Loga” a transmis un mesaj părinţilor şi elevilor.
”Deoarece până la clarificarea situaţiei epidemiologice va mai trece puţin timp, pentru a ne întoarce sănătoşi şi în siguranţă la şcoală, am decis în Consiliul de Administraţie, cu acordul ISJ ca mâine şi poimâine (4.04-5.04.2024) să suspendăm cursurile cu prezenţă fizică şi să le efectuăm în online, după orarul claselor. Vineri vom efectua o dezinfecţie în întreaga şcoală (în prezent medicii suspicionează prezenţa unui virus). Vă rugăm să vă monitorizaţi starea de sănătate şi dacă nu vă simţiţi bine să vă prezentaţi la medic. Multă sănătate!”, este mesajul transmis de Violeta Bontilă, directorul Colegiului ”C.D. Loga” din Timişoara
Potrivit datelor de la ISJ Timiş, în total au fost 45 de prezentări la serviciile UPU şi un număr de 15 internări.
***
Update: Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţtional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simpatome de intoxicaţie. Nu se cunoaşte cauza, mai ales că unitatea de învăţământ nu are cantină, nu este racordată la gazele naturale şi nici nu a fost făcută dezinsecţie sau deratizare. Cursurile şcolare au fost suspendate miercuri.
Conform News.ro, directorul Colegiului Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, Violeta Bontilă, afirmă că nu a putut fi identificată, deocamdată, cauza îmbolnăvirii elevilor şi profesorilor, dar sunt prelevate probe de la purificatoarele de apă şi de pe suprafeţe.
”Lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”, explică ea.
În prezent, sunt 86 de copii cu simptome şi 21 de profesori. 15 copii încă sunt internaţi.
Update: Direcţia de Sănătate Publică Timiş a prelevat probe din incinta Colegiului Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, unde mai mulţi elevi şi profesori au ajuns la spital cu simptome de intoxicare, iar probele au fost trimise la laborator. Cincisprezece elevi au rămas internați la Spitalul de Copii, dar cauza intoxicării nu a fost încă depistată.
”Direcţia de Sănătate Publică Timiş a deplasat în teren la unitatea de învăţământ în cauză mai multe echipe, pe diverse specialităţi (Serviciul Control in Sănătate Publica, Laboratorul de Toxicologie şi Laboratorul de Radiaţii). Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la reţea, cât şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii, care au fost ulterior sigilate şi scoase de la consum. Suplimentar, au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie, din care 10 probe de suprafaţă şi 2 probe aeromicrofloră. Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor)”, a transmis DSP Timiş pentru News.ro
Update: În urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, care a început la ora 9:00, s-a stabilit că numărul persoanelor care au fost transportate la spital cu simptome de intoxicație a crescut la 86, potrivit News.ro.
Subprefectul judeţului Timiş, Sorin Ionescu, a declarat că ”În acest moment copiii au rămas acasă. Echipe ale ISU Banat au fost azi noapte pentru a preleva probe chimice, iar echipe ale DSP se află şi în acest moment în şcoală pentru a preleva probe din apă, probe de toxicologie şi probe din alimente. Analizăm toate variantele”.
Ştire iniţială: Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara au ajuns la spital, în ultimele 24 de ore, cu suspiciune de intoxicaţie, fără a se cunoaşte cauzele, în condiţiile în care liceul nu are cantină sau internat.
„Legat de situaţia de la Colegiul C.D.Loga, la această oră pot spune că nu ştim de la ce au apărut simptomele copiilor. Sunt în jur de 30 de copii şi vreo 12 adulţi afectaţi de aceleaşi simptome. O parte sunt internaţi, o parte sunt acasă. Toată noaptea am vorbit la telefon cu reprezentanţi ai ISU şi cu conducerea liceului. Revin cu amănunte imediat ce ştiu mai multe. Potrivit articolului 9, alineat 3) şi 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând a fi o situaţie obiectivă, o situaţie excepţională, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii şi anunţând Ministerul Educaţiei, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, arată şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, miercuri, 3 aprilie 2024 într-o informare de presă.
Reprezentanţii Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara au anunţat că şapte elevi au fost internaţi, iar doi au rămas în urgenţă, marţi 2 aprilie 2024. Pe parcursul nopţii şi miercuri dimineaţa, alte 12 persoane, profesori şi elevi, au solicitat ambulanţa prezentând aceleaşi simptome, respectiv dureri abdominale şi scaune diareice. 15 sunt internaţi.
Noaptea trecută, ISU Timiş a dispus deplasarea la locul intervenţiei de la liceu a unui echipaj din care făcea parte şi CBRN, pentru identificarea unei posibile surse de intoxicare.
Sursă: Agerpres, News.ro; foto: CD Loga Timişoara.