Universitatea Politehnica Timişoara a lansat proiectul de monitorizare a relaţiei climat – migraţia insectelor, în Banat
Universitatea Politehnica Timişoara a lansat, proiectul intitulat „Managementul integrat al relaţiei climat – migraţia insectelor în districtul Banatul Central şi judeţul Timiş” (CLINSIM), care va studia parametrii de climă, de sol şi insectele care vin într-o anumită perioadă de timp a anului, în speţă de la începutul primăverii anului viitor până în luna noiembrie 2020.
Articol editat de Casandra Silitra, 15 septembrie 2019, 11:44
Liderul proiectului este partenerul UPT, Primăria oraşului Zrenjanin, din Serbia.
Responsabilul proiectului din partea UPT, Nicolae Stelian Lontiş, a declaraţ pentru AGERPREŞ că vor exista 20 de staţii meteo, câte 10 în România şi în Serbia, care vor monitoriza constant parametrii de climă, de sol şi insectele care vin într-o anumită perioadă a anului, datele vor fi încărcate într-un portal, iar cele două echipe din România şi Serbia vor monitoriza constant numărul de insecte care vor fi acaparate într-un alt sistem care funcţionează paralel cu acesta.
Staţiile meteo folosite măsoară viteza şi direcţia vântului, temperatura atmosferică, iar prin senzori acaparaţi integraţi pot determina şi temperatura solului în trei nivele, umiditatea acestuia urmărindu-se şi informaţii despre umiditatea pe frunze şi alţi parametri.
„Se va urmări migraţia insectelor. În funcţie de numărul de insecte captate în capcanele cu feromoni, vom transmite informaţiile colegilor din Serbia unde există un institut care se ocupă cu astfel de probleme. Ei vor analiza ce tip de insectă este, ce specie, ce sex are insecta respectivă, ce atacă şi vom publica aceste date. Institutul din Serbia, unde se va face cercetarea pe această speţă, este accesat liber de către fermierii din Serbia, care pot afla despre ce boală este vorba pe o anumită plantă, despre ce insectă care atacă planta este vorba şi cu ce fel de substanţă se poate contracara problema”, a explicat Nicolae Stelian Lontiş.
Potrivit acestuia, cei de la UPT urmăresc prin proiectul CLINSIM şi diminuarea cantităţii de insecticid care va fi folosit pentru a extirpa aceşti dăunătorii, ajutând inclusiv producătorii agricoli.
„Există articole care spun că schimbările climatice au determinat modificări inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea insectelor, care sunt ceva mai mici decât acum 50 de ani, deci sunt probleme majore. În pluş pesticidele şi insecticidele sunt folosite foarte intens”, a menţionat Nicolae Stelian Lontiş.
El a adăugat că UPT este implicată în acest proiect întrucât are specialişti în domeniu, iar în Serbia funcţionează de 10 ani respectivul sistem care trebuie adus şi în zona României. De asemenea, vor fi dezvoltate şi promovate sisteme şi tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii, oferind posibilitatea supravegherii în timp real a migraţiei transfrontaliere a insectelor.
În cadrul proiectului vor avea loc training-uri în cele două ţări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, o conferinţă internaţională pentru dezbaterea şi prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie, crearea unui web-site demonstrativ integrat etc.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.
sursa – agerpres.ro