Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria! Peste jumătate dintre minorii din România se află în risc de sărăcie
Articol editat de Daiana Rosca, 1 iunie 2017, 13:21
Un copil vulnerabilizat din cauza statutului socio-economic are îngrădit accesul la educaţie de calitate, susţin medicii psihologi. În total, peste 26 de milioane de copii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială. Deşi tendinţele diferă de la o ţară la alta, nicio ţară europeană nu este scutită de sărăcia copiilor.
Sărăcia a fost indicată ca principalul factor declanşator al deciziei de a cerşi de către 85,4 la sută dintre respondenţi, în timp ce influenţa negativă a familiei sau lipsa de supraveghere a copiilor au fost considerate drept cauze de către 52,1 la sută. Alţi 28,1 la sută au spus că cei care ajung să cerşească o fac pentru a câştiga uşor bani, 14,6 la sută au indicat drept cauză lipsa de implicare a şcolii, iar 18,8 la sută, lipsa de implicare a autorităţilor locale.
Peste jumătate dintre cei chestionaţi cred că principalii beneficiari ai banilor câştigaţi în acest fel de către copii sunt părinţii, iar 38,7 la sută consideră că beneficiarii sunt persoanele străine care îi controlează pe minori şi îi forţează să cerşească. Doar 17,7 la sută dintre persoanele intervievate apreciază că minorii aleg singuri să ofere diferite prestaţii simple pentru a obţine nişte bani.
Totodată, 67,7 la sută dintre respondenţi cred că minorii care cerşesc provin din familii cu dificultăţi materiale, 18,3 la sută din familii în care se consumă frecvent alcool, 5,4 la sută din familii în care există violenţă domestică, 4,3 la sută din familii obişnuite, dar care nu se ocupă de copii, 3,2 la sută din familii în care părinţii s-au separat şi 1,1 la sută sunt de părere că aceştia vin din centre de plasament.
Daiana Roşca