Un tânăr cercetător din Reşiţa a pus bazele „Biomentorhub” o platformă online dedicată orientării profesionale pentru elevii și studenții interesați de cercetare
De 1 Decembrie ne-am propus să vă prezentăm şi povestea unor tineri care să vă inspire, aşa cum este povestea reşiţeanului Michael Bogdan Mărgineanu, un tânăr cercetător care în prezent trăieşte în Timişoara dar care a studiat la şcoli de prestigiu în străinătate. Deşi a avut şansa să rămână în centre importante din Germania, Anglia, Irlanda si Arabia Saudită s-a întors în România pentru a pune în practică ceea ce a învăţat peste hotare.
Articol editat de Daiana Rosca, 1 decembrie 2020, 19:02
Aşa cum vă spuneam şi într-un articol anterior, Bogdan face cercetare biomedicală la Timişoara, la Institul ONCOGEN.
La doar 28 de ani face parte din echipa de excelenţă a Institului ONCOGEN şi are în palmares o serie de proiecte şi lucrări importante care vor revoluţiona domeniul medical. În plus, pentru că-şi iubeşte ţara şi doreşte să facă performanţă aici, a pus bazele şi unei platforme care vine în sprijinul altor tineri cercetători, aflaţi la început de drum. Este vorba despre platforma Biomentorhub, o platformă online dedicată orientării profesionale pentru elevii și studenții interesați de cercetarea în bioștiințe și medicină.
De exemplu prin intermediul acestei platforme tânărul cercetător născut în municipiul Reşiţa a avut prilejul de a sta de vorbă cu Dr. Monica Șerban, Principal Investigator în cadrul Universității din Montana, Statele Unite ale Americii. Dr. Șerban este inventatorul unui gel care combate infecțiile urechii într-o singură aplicare și poate fi utilizat atât în medicina umană cât și în cea veterinară. Pentru cercetările pe această temă și pentru dezvoltarea unui produs terapeutic care să prevină pierderea auzului, Dr. Șerban a primit în ultimele luni de zile finanțări de peste 3.9 milioane USD, arată platforma Biomentorhub.
Biomentorhub este o platformă online care își propune următoarele obiective:
– să conecteze tineri elevi și studenți interesați să identifice programe de studii și să desfășoare activități de cercetare în domeniile bioștiințe și medicină cu mentori cu experiență, specializați în aceste domenii;
– să sprijine specialiști din diasporă cu experiență de cercetare în bioștiințe sau medicină, interesați să descopere oportunități profesionale și de colaborare acasă, în România, prin identificarea de mentori din mediul academic, guvernamental, industrie care îi pot îndruma în acest demers.
Biomentorhub este o inițiativă bazată pe voluntariat, realizată de un grup de tineri români, care cred în valoarea mentoratului și consideră că acesta poate avea un rol determinant în formarea profesională a tinerilor precum și în a-i sprijini să revină în România pe acei specialiști care studiază sau lucrează în diasporă.
Oferind sprijin actualelor și viitoarelor generații de cercetători și specialiști în aceste domenii, Biomentorhub va cataliza dezvoltarea cercetării în bioștiințe și medicină în România și nu numai. Promovând colaborarea și comunicarea între specialiști cu experiență și tineri creativi cu potențial, Biomentorhub va facilita proiecte inovatoare cu impact în aceste domenii.
În cadrul platformei Biomentorhub, sunt promovate o serie de oportunităţi de finanțare pentru programe de studii și de cercetare în domeniul bioștiințelor: În plus, pentru fiecare dintre acestea, tinerilor aşa cum am specificat şi mai sus li se oferă şansa de a contacta și mentorii indicați care să-i sprijine în demersurile pe care doresc să le iniţieze.