Un proiect european care va reduce apariţia bolilor cauzate de insecte, lansat la Timişoara!
Un proiect european care va reduce apariţia bolilor cauzate de insecte, atât la plante cât şi la oameni, a fost lansat astăzi la Timişoara.
Articol editat de Daiana Rosca, 12 septembrie 2019, 17:37
Proiectul ,,Managementul Integrat al Relației Climat – Migrația insectelor în Districtul Banatul Central și Județul Timis – acronim CLINSIM” va elabora un sistem de monitorizare a migraţiei insectelor în regiunea transfrontalieră România – Serbia.
Zona transfrontalieră Serbia-România oferă în principal condiții de mediu identice, în ceea ce privește dinamica și conservarea, dar și creșterea riscului pentru diferite aspecte de mediu, In special în ce privește clima, migrația insectelor, apa (curgătoare și stătătoare) și calitatea solului.
Capacitatea de absorbție a apei în sol poate crește riscul de inundații și de degradare a solului și creează condiții favorabile pentru creșterea numărului și a speciilor de insecte, contribuind la accelerarea procesului de migrare a insectelor, fără nici o influență a frontierei de stat. Migrația insectelor în regiunea transfrontalieră duce la apariția frecventă a bolilor în culturile agricole, la animale și oameni și afectează sănătatea omului prin consumul de produse infestate ale unor culturi agricole.
Tocmai din acest motiv experții din cadrul Universității Politehnica din Timișoara împreună cu specialiștii parteneri sârbi din Zrenjanin consideră primordială implemantarea unui sistem de monitorizare a migrației insectelor în regiunea transfrontalieră. Sistemul de monitorizare integrat, presupune un ansamblu de echipamente interconectate vizibile simultan de pe o platformă web., care oferă informații complete privind elementele de climă necesare (temperatură, precipitații, viteză vânt, etc.), parametrii solului (temperatură, umiditate, compoziție chimică esențială) și insectele capturate în arealul segmentat prin proiect (specie sex).
Controlul înmulțirii și migrației insectelor determină reducerea cantității de substanțe chimice utilizate pentru tratamente, concomitent cu reducerea poluării solului, a apei și a produselor alimentare din zona transfrontalieră, generând grave probleme în agricultură. Problema comună, în arealul Srednjebanatski-Timiș, poate fi rezolvată prin implementarea unor metode și tehnologii integrate de monitorizare și alertare în caz de risc major de apariție a dăunătorilor și/sau bolilor, pentru a proteja natura și mediul.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanțat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România –Serbia.
Sursa foto:pixabay