Un nou val de viroze în Caraş-Severin!
Articol editat de Daiana Rosca, 24 martie 2016, 14:00
Un somn bun, odihnitor permite organismului să se refacă atât fizic cât şi psihic. Persoana care are constant un somn bun reuşeşte să reziste mult mai bine atacului virusurilor, comparativ cu o altă persoană care ignoră importanţa somnului în întărirea sistemului imunitar. Dovezile se bazeaza pe o serie de studii. Ele arată ca a dormi cel puţin opt ore pe noapte reduce aproape de trei ori riscul de a face viroze. De asemenea, sunt numeroase studii care au o concluzie comună: activitatea fizica stimulează sistemul imunitar. Cel puţin 30 de minute de mers pe jos în ritm alert zilnic, este o metodă perfectă de a ţine sub control virusurile.
Frigul nu trebuie să fie un pretext pentru a mânca mai mult. Totusi, în acest sezon suntem atraşi mai mult de preparatele consistente, hipercalorice, aburinde. Nu este indicat să ne abţinem, ci să ţinem seama de cantitate. Nutritioniştii ne recomandă să mâncăm mai puţine dulciuri şi preparate cu multe grăsimi, să înlocuim alimentele din faină albă cu produse din faină integrală, să folosim frecvent uleiul de măsline, să mâncăm multe, multe fructe şi legume. În special varză, brocoli şi ciuperci, ceapă, usturoi, dar şi oregano, curcuma, cimbru. Fructele uscate reprezintă o excelentă sursă de vitamine, fibre şi energie. Ceaiul verde are proprietăţi antivirale, motiv pentru care se recomandă 2-3 ceşti zilnic.
Atenţie! Acestea sunt metode de prevenţie. Dacă apar simptomele specifice virozelor (febra, dureri de cap, articulaţii şi musculare, tuse seacă sau productivă, scurgeri nazale etc.), dacă ele persistă şi se accentuează trebuie consultat în cel mai scurt timp medicul de familie şi chiar medicul specialist în cazul copiilor, femeilor gravide, bolnavilor cronici şi vârstnicilor pentru a evita complicaţiile.
Daiana Roşca