Un nou început pentru fântâna cinetică din Reșița
După doi ani de pauză, fântâna cinetică din Reșița a fost repusă în funcțiune. Obiectivul a trecut prin mai multe intervenții tehnice. Au fost întârzieri din cauza rezilierii unui contract neonorat de un operator economic, care s-a angajat să facă reparațiile. Lucrările au fost preluate de angajații Direcției de întreținere și reparare a domeniului public din cadrul Primăriei Reșița, iar acum se apropie de final.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 14 august 2024, 20:15
Daniel Călin, șeful Direcției, spune că repornirea de astăzi a instalației este doar provizorie. Până duminică 18 august, fântâna cinetică va funcționa zilnic, după care vor continua lucrările arhitecturale.
Mozaicul va fi montat în cinci cercuri concentrice, în degrade, de la negru la alb, lucrări ce vor dura trei săptămâni. Peste o lună, este așteptat și granitul care va fi montat pe marginea fântânii, urmând să se intervină și partea de iluminat a acesteia.
Indiferent de vârstă, reșițenii sunt încântați că pot vedea sau revedea acest simbol al orașului:
Istoria fântânii cinetice Reșița
Inaugurată la 23 august 1984, fântâna cinetică este opera sculptorului Constantin Lucaci, cea mai frumoasă „simfonie lichidă” din cele 9 fântâni monumentale realizate de maestrul luminii în mai multe oraşe din România: Constanţa (1971), Drobeta Turnu Severin (1979), Vaslui (1981), Reşiţa (1984), Brăila, cu o cascadă de trei fântâni (1988-1992), Giurgiu (2000), Alba Iulia (2007). [Jurma Gh., 2009].
Dacă sculpturile-metafore în oţel inoxidabil din ciclul intitulat simbolic „Spaţiu şi lumină” i-au adus artistului recunoaşterea internaţională ca „sculptor al luminii” [Segato G., 2001], „Fântânile lui Lucaci” l-au făcut cunoscut publicului larg. „Artistul şi-a dat numele fântânilor, iar fântânile celebritate artistului.” [Sgaverdia D., 2008].
Fiecare fântână este unică în felul ei şi are propriile secrete. Fântâna cinetică a lui Constantin Lucaci din centrul Reşiţei este o „încântătoare congruenţă între tehnică şi artă.”