Și al doilea miner de la Lupeni a decedat. Al treilea supraviețiuește
UPDATE
Articol editat de Radio Resita, 7 octombrie 2017, 06:45 / actualizat: 7 octombrie 2017, 8:46
Minerul rănit joi în accidentul de la mina Lupeni şi adus ieri la Spitalul Floreasca din Bucureşti a decedat aseară în urma unor probleme renale grave. Celălalt miner care a fost scos mort de sub dărâmături va fi înmormântat mâine, iar al treilea, care a supravieţuiţ este la Spitalul din Petroşani, iar starea sa este bună.
După aproximativ 7 ore de intervenție în subteranul minei Lupeni, salvatorii minieri au reușit să ajungă la primul dintre ortacii blocați de surparea produsă la aproximativ 400 de metri sub pământ.
Minerul a fost descoperit conștient și cooperant și a fost purtat de salvatori pe o targă până la ieșirea din subteran, la Puțul Sud, unde a fost preluat de un echipaj SMURD.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în timpul operațiunilor de salvare că: „intervenția salvatorilor este extrem de atentă în aceste momente, echipele de salvare intervin cu multă precauție pentru a nu înrăutăți starea accidentatului. Conform procedurii, imediat ce va fi deblocat dintre stâlpi i se va acorda primul ajutor în mină și va începe transportarea acestuia către suprafață”.
După evaluarea preliminară realizată de către echipajul ambulanței de terapie intensivă, care are în componența sa un medic, s-a constatat că pacientul prezenta multiple traumatisme și fracturi ale membrelor superioare și inferioare și a fost transportat de urgență, cu un elicopter dotat pentru zbor pe timp de noapte, la Spitalul Floreasca din capitală.
În timpul operațiunilor de salvare a primului miner s-a stabilit un contact cu al doilea miner prins sub surpare. Acesta era conștient și se afla într-o zonă protejată, nefiind afectat. La mai puțin de jumătate de oră de la extragerea primului miner, următorul ortac a fost preluat de medicii SAJ care l-au transportat în stare stabilă la UPU Petroșani pentru investigații suplimentare.
Din păcate, al treilea miner în vârstă de 39 ani nu a supraviețuit.
Începând cu ora 21, alți 15 salvatori minieri au înlocuit echipa care a intrat în subteran imediat după producerea accidentului de muncă. Operațiunile de căutare-salvare a minerilor blocați sub surparea de pământ au durat mai bine de 12 ore.
Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică Hunedoara