[AUDIO] Un maraton al solidarității
Articol editat de Laura Sgaverdea, 28 aprilie 2020, 16:07
La începutul crizei, si a decretării stării de urgență au demarat campania Solidari în fata COVID-19. Au început fără un plan de intervenție, pentru care nu era timp. S-au mișcat foarte repede, organic și asta a venit cu rezultate bune. Nu a fost vreme de pierdut. Când au înțeles nevoia și urgența si au vazut că exista încredere, s-au pus în miscare. Este vorba de inimosii organizatori ai Timotion.
Sute de donatii. Sute de telefoane.
Mii de echipamente de protecție pentru medici: măști, botoșei, combinezoane, dezinfectanți, viziere, ochelari si manuși, pe de altă parte, echipamente care ajuta pacienții: un aparat PCR, monitoare EKG-uri, ventilatoare, kituri de testare, transiluminatoare de vene au mers catre spitalele comunitare. Au început prin a sprijini Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara si Spitalul de Urgența pentru Copii „Louis Țurcanu” si au ajuns să ajute 32 de spitale, în total.
Au schimbat usor traseul. Au ajuns într-o altă zonă sensibilă pe care criza COVID-19 a intensificat-o. Comunitațile vulnerabile care zilele acestea, se adâncesc în si mai multă precaritate.
Cum arata izolarea în centrele pentru oamenii strazii, pentru victime ale violentei în familie sau pentru cei din rural care se bazau pe venituri din munca ziliera si care azi nu mai ies din casa din motive de siguranta si pentru ca serviciile nu le mai sunt solicitate? Cum arata Scoala de acasa pentru copiii care nu au acces la tehnologie si nu pot ?ine pasul? Ce se întâmpla cu urgentele medicale care au fost trecute în planul doi, de catre pandemie?
Campania Solidari în fata COVID-19 continua pentru a sprijini comunitatile vulnerabile. Au ajuns la acest scenariu dupa ce au consultat o serie de ONG-uri locale care lucreaza la firul ierbii cu cei mai putin norocosi dintre noi. „E nevoie sa le fim alaturi”, și-au zis inițiatorii campaniei.
Pe lânga ajutorul pentru spitale, avem nevoie sa susținem în perioada urmatoare și persoanele în vârstă, cele din comunitați defavorizate și vulnerabile sau familii aflate în izolare, susține Olimpiu Porumb.