Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă
Aproape 14 milioane de euro vor fi investiți într-un proiect transfrontalier care va îmbunătăți siguranța și securitatea în zona de graniță cu Serbia.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 4 octombrie 2023, 11:05 / actualizat: 5 octombrie 2023, 12:40
Banii sunt asigurați prin Programul Interreg IPA România-Serbia, iar contractul de finanțare a fost semnat la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Proiectul se desfășoară alături de parteneri din Ministerul de Interne al Republicii Serbia, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.
Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, și chestorul de poliție Tiberiu Gim Giurea, comandantul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul de importanță strategică “SAFE” – Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă, finanțat prin Programul Interreg IPA România – Serbia 2021-2027.
”Prin finanțarea acestui proiect, vom contribui semnificativ la dezvoltarea unui cadru de cooperare între cele două state, în vederea reducerii criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale, consolidând, totodată, securitatea și protejarea lanțurilor de aprovizionare”, a precizat ministrul dezvoltării.
Proiectul va avea un impact semnificativ în zona de frontieră România-Serbia prin îmbunătățirea siguranței și securității; dezvoltarea unui cadru de cooperare, instruire comună în gestionarea frontierelor; investiții în echipamente și infrastructură specializate.
Necesitatea finanțării acestor tipuri de acțiuni derivă din specificul zonei programului, unde lungimea frontierei pe teritoriul acoperit de program este de 548 km, reprezentând astfel 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. De-a lungul acestei frontiere, există opt puncte de trecere rutiere, trei puncte de trecere portuare, două puncte de trecere pe cale ferată și un punct de trecere fluvială (cu bacul), care anual asigură trecerea a peste 2,5 milioane de persoane și 1,2 milioane de mijloace de transport marfă.
Evenimentul din Capitală a reunit reprezentanți ai Ministerului Integrării Europene și ai Ministerului de Interne din Serbia și România, precum și ai corpului diplomatic acreditați la București. Din Caraș-Severin au participat atât prefectul Ioan Dragomir, cât și președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca.