Turul de artă ghidat al lucrărilor realizate în cadrul BĂILOR CULTURALE HERCULANE!
Participanții la proiectul BĂILE CULTURALE HERCULANE și un grup de turiști aflați în stațiunea de pe Valea Cernei au efectuat astăzi un tur de artă ghidat al lucrărilor realizate în această săptămână pe raza Băilor Herculane.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 1 septembrie 2018, 14:40 / actualizat: 2 septembrie 2018, 10:52
Cei prezenți la acest tur au fost ghidați de organizatoarele Andreea Săsăran și Patricia Blidariu, iar unul dintre artiști – IRLO a făcut o prezentare a fiecărei picturi murale vizitată! Turul a început la Liceul HERCULES, unde l-a putut vedea la lucru pe Obie Platon și ucenicii săi, la finalizarea picturii murale la care a lucrat și noaptea pentru a fi terminată la timp! Următorul popas al participanților la tur a fost la pasarela de trecere dintre zona Fabricii de pâine și zona Blocuri, unde se află lucrarea artistului Ion Barbu – O săptămână din viața Împărătesei Sissi la Herculane! Foarte apreciat este și pavilionul ridicat în fața blocului numit Casa Albă din zona Fabricii de pâine, la pavilion lucrând pe toată durata acestei săptămâni studenții arhitecți din cadrul HERCULANE PROJECT! Realizat ca un labirint, pavilionul va fi folosit ca loc de joacă pentru copii sau loc de relaxare pentru locatarii blocurilor din zonă! Despre semnificația construirii acestui pavilion pentru echipa studenților de la arhitectură. Oana Chirilă – managerul de proiect al HERCULES PROJECT ne-a declarat :
După ce s-au odihnit pe băncuțele amplasate în pavilion, participanții s-au deplasat la Blocul ANL, unde IRLO a ilustrat în desenul său muncile legendarului erou Hercules! Ultimul popas a fost la Grădinița cu Program Prelungit FLOARE DE COLȚ, unde Ocu și Kero i-au impresionat pe participanții la tur cu pictura realizată pe peretele grădiniței!
La sfârșitul turului, câțiva turiști ne-au spus impresiile lor despre ceea ce au văzut că s-a lucrat în această săptămână în orașul de pe Valea Cernei :
Când am venit în Herculane am fost surprinsă de faptul că îi lipsește viața, într-un fel, îi lipsește culoarea! Pe de o parte, zona de patrimoniu istoric e într-o stare deplorabilă, iar partea aceasta care e mai mult a comunității e destul de cenușie, aici între munți, unde-i o natură extraordinară! Acum mă surprinde ca după numai trei zile văd că arta poate să aducă un pic mai multă viață, îți semnalizează prezența unor oameni, a unor probleme, a unor clădiri! Ne obișnuim prea mult cu peisajul din jurul nostru, cu dezolarea, cu problemele din jurul nostru și atunci nici nu le mai băgăm în seamă sau ne enervăm fără niciun rezultat și cred că arta asta în realitatea noastră de zi cu zi poate să ne trezească puțin și să ne atragă atenția, să ne gândim, să privim cu alți ochi la realitatea din jur! Dat fiind că una dintre aceste lucrări este pe o grădiniță, cealaltă este pe un liceu, spațiile acestea de educație în România, din păcate, sunt foarte cenușii și cred că e un model foarte bun de urmat pentru alți artiști și alte comunități!
Cred că e un tur foarte reușit și cred că e foarte bine ce s-a realizat în aceste obiective! E important ca niște oameni care chiar se pricep cu culorile să fie cei care decid ce o să vadă turiștii și localnicii pe clădirile din Herculane! Chiar dacă unele desene sunt mai abstracte, e important să fie o pată de culoare… niște culori potrivite, pentru că după explozia de culori de după 1990 pare că fiecare se pricepe să-și vopsească casa, dar se pare că nu-i așa! Dacă ne uităm la cum arată casele și clădirile, indiferent că le-au făcut privații sau primăriile, de cele mai multe ori sunt foarte nepotrivite și stridente, dar în contextul acesta sunt foarte reușite!
Mi se pare o inițiativă lăudabilă și felicit echipa care a organizat acest proiect, pentru că spațiile celor de genul Băile Herculane au nevoie de a fi animate și de a avea oameni cu inițiativă și care să facă lucruri și să demonstreze autorităților că se pot face lucruri fără fonduri foarte mari și doar cu multă voință! Lucrările îmi plac foarte mult! Lucrările lui Ion Barbu le urmăream, am văzut și PLANETA PETRILA și l-am văzut în drumul spre Herculane, acolo la pasarelă… asta m-a făcut să citesc mai mult despre Sissi, cumva ridică niște semne de întrebare să văd care este legătura între Sissi și Băile Herculane și ce văd aici este fascinant modul în care ei vor să inspire și să facă un loc care nu este atât de prietenos să fie atât de apropiat de copii!
Nu rămân doar cu o impresie… e vorba de un început care, chiar dacă în plan fizic se va încheia duminică, pentru mine nu se termină! Este atât de extraordinar ce au reușit acești tineri care categoric au trecut de planul rațional și au ajuns într-un plan emoțional superior! Este atât de mult ceea ce au făcut toți acești tineri pentru Herculane, cât nu s-a reușit cu tot felul de fapte bune sau mai puțin bune în toți acești ani! E un început care obligă la o continuare, pur și simplu obligă, atît de important este! Mai important de atât nici nu s-ar fi putut! Dacă e să mai fi învățat ceva, este foarte important să învățăm iubirea și recunoștința!
Paul-Sever SMADU