Trafic dublu la intrare în ţară, la graniţa cu Ungaria. 43.800 de persoane şi 18.300 de mijloace de transport în doar 24 ore
Traficul s-a dublat la intrare în ţară, la graniţa cu Ungaria. Potrivit unui comunicat de presă emis de Poliţia de Frontieră, s-a înregistrat o creştere de peste 60% faţa de media lunii mai.
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 iunie 2020, 12:38
Cele 11 puncte de trecere de la frontiera româno-maghiară au fost tranzitate ieri, în prima zi de la relaxarea măsurilor, de aproximativ 43.800 de persoane şi 18.300 de mijloace de transport. Ca de obicei, cele mai utilizate vămi au fost Borş, Nădlac 1 şi 2. În această perioadă, la cele trei puncte de trecere se lucrează la capacitate maximă.
În această perioadă, prin cele trei puncte de trecere se lucrează la capacitate maximă, la Nădlac I fiind deschise la intrarea în ţară 7 artere de control, iar la Nădlac II – Autostradă 10 benzi (6 pentru turisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), fiind folosită la maxim capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere. În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc 20 de staţii mobile.
De asemenea, în urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică 7.849 de persoane. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: P.T.F. Nădlac I – 1.487 (din care 1.053 pe jos), P.T.F. Borş – 1.972, P.T.F. Nădlac II -3.261, P.T.F. Petea – 933, P.T.F. Vărşand – 55 etc.
Reamintim că la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei (8 în regim internaţional pentru persoane, turisme şi camioane şi 3 pentru lucrătorii transfrontalieri), sens în care recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.
Menţionăm faptul că valorile de trafic înregistrate în ultimele 24 de ore sunt în creştere, apropiindu-se de cele înregistrate în perioada sezonului estival, însă formalitățile de frontieră sunt îngreunate şi necesită un timp mai mare de procesare, pentru că, pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele completează o declaraţie pe proprie răspundere, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic.
În contextul măsurilor de relaxare, venim cu precizarea că pentru persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.