Ținuta științifică – la cote înalte la Colocviile internaționale NEDEIA de pe Valea Cernei!
Colocviile internaționale NEDEIA – BANATUL VIU 2018 au continuat astăzi în stațiunea Băile Herculane cu sesiunile de comunicări, care în această seară au încheiat latura științifică a acestei manifestări, care în acest an a ajuns la cea de-a IV-a ediție!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 31 octombrie 2018, 18:47
Cele două sesiuni de astăzi – dimineață și după-masă – au reliefat calitatea lucrărilor prezentate de participanții la această manifestare, personalități ale vieții culturale din țara noastră, dar și din Belgia și SUA și reprezentanții comunităților românești din Serbia, Ungaria și Republica Moldova. Temele prezentate au captat atenția celor prezenți, care au avut astfel posibilitatea să obțină informații noi și interesante, constituind totodată și un bun prilej al unui schimb de experiență între participanți! Dealtfel, toți cei prezenți și-au exprimat satisfacția de a fi prezenți la un eveniment de asemenea ținută :
Diana DICUSARI – directorul general al Centrului Național de Conservare și Promovare a patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova : Ceea ce am văzut aici m-a liniștit frumos, pentru că se fac lucruri foarte frumoase și trebuie să ne învățăm și noi de la dumneavoastră a aduna într-o revistă frumoasele lucruri despre folclorul nostru tradițional și ca mesajul frumos al oamenilor de știință, a cercetătorilor, a etnografilor care își spun părerea și adună folclorul nostru frumos!
Emilia MIHĂILESCU – managerul Centrului Cultural NICHITA STĂNESCU din Drobeta Turnu-Severin : Pot să vă spun că este încă o ediție reușită, colegii mei de la Caraș-Severin totdeauna au reușit să adune mai multă lume din mai multe colțuri ale țării și din străinătate și să promoveze creația tradițională!
Dacian RANCU – muzeograf la Muzeul BANATULUI MONTAN din Reșița : Ediția din acest an s-a ridicat la un nivel științific superior, calitatea prezentării lucrărilor s-a ridicat la un înalt nivel științific și să sprăm că la anul vor fi mai mulți invitați cu mai multe comunicări referitoare la românii din afara granițelor!
Adrian DEHELEANU – muzeograf la Muzeul NAȚIONAL al BANATULUI din Timișoara : E o mare bucurie, o cinste și o onoare să fii invitat de către acest om cu mare suflet numit Angelica Herac, care și anul acesta, în mod special, face un lucru extraordinar, având în vedere că este an Centenar și pot să spun că din punctul meu de vedere aici chiar se sărbătorește cu adevărat Centenarul!
Corina Isabella CSISZAR – Centrul județean Maramureș pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale : Am aflat lucruri deosebit de interesante și am prezentat la rândul nostru un film documentar etnografic pe care l-am realizat în vara acestui an și l-am intitulat RUGA LA ȚARINĂ!
Mărioara SFERA – Vârșeț (Serbia) : Sunt teme foarte interesante și foarte variate! Eu am prezentat o lucrare în care vorbit despre unele valori prețioase ale românilor din Banatul Sârbesc, din jurul orașului Vârșeț!
Florentina PLENICEANU – Muzeul PORȚILE DE FIER : Plec mai știutoare, pentru că bănățenii au reușit să aducă aici oameni de înaltă ținută științifică și nu pot să fiu decât foarte bucuroasă, iar dumneavoastră ș mai bucuroși trebuie să fiți, pentru că la nivelul județului Caraș-Severin se întâmplă și astfel de lucruri!
Mircea CÂMPEAN – muzicolog CLUJ NAPOCA : Coloviile sunt foarte interesante pentru noi, deși nu e o mare distanță, dar oamenii se deosebesc! Găsim aici, între bănățeni, o cultură aparte, o cultură deosebită decât cea ardelenească pe care noi o cunoaștem foarte bine!
Angelica HERAC – organizatorul manifestării și redactorul-șef al Revistei NEDEIA : Ne-am bucurat că a existat această colectivitate între noi, această socializare , pentru că oamenii de cultură dacă nu se întâlnesc la aceste manifestări, ei nu au unde să se întâlnească!
Participanții la această manifestare efectuează mâine o excursie documentară pe traseul Băile Herculane – Orșova – Porțile de Fier – Drobeta Turnu Severin, care va încheia ediția din acest an a Colocviilor internaționale NEDEIA – BANATUL VIU 2018!
Paul-Sever SMADU