Tinerii nevăzători din Caraş-Severin au nevoie de sprijin şi de şcolarizare!
În fiecare an, în data de 13 noiembrie este marcată „Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători”. Cu acest prilej, tinerii cu deficienţe de vedere din Caraş-Severin, trag un semnal de alarmă. Nu au o şcoală în care să-şi desfăşoare activitatea! Părinţii acestora au facut nenumărate demersuri pentru înfiinţarea unei clase într-o unitate de învăţământ. Li s-a spus că sunt prea puţini copii nevăzători. Din această cauză cei care doresc să le ofere şcolarizare au o singură variantă, Liceul Teoretic Special Iris din Timişoara. Cum se descurcă aceştia aflăm de la directorul acestei scoli, Elena Rain.
Articol editat de Daiana Rosca, 13 noiembrie 2019, 16:09
„Atât tinerii din Caraş-Severin, cât şi din alte judeţe e descurcă foarte bine. Poate că la început le-a fost mai greu, până s-au obisnuit cu programuzl, cu profesorii de aici dar după un timp, lucrurile au început să decurgă normal, asta pentru că avem cadre special pregătite pentru nevoile acestor copii, le oferim condiţii bune iar ei chiar dacă au aceste deficienţe de vedere se pot dezvolta, pot urma o facultate, se pregătesc pentru o profesie iar noi suntem aici ca să le îndrumăm fiecare pas. În acest an din Caraş-Severin avem 7 elevi, de vârste diferite, dar care stau la internat şi se descurcă fără probleme”, ne-a declarat astăzi directorul Liceului Teoretic Special Iris din Timişoara, Elena Rain.
La acest liceu a învăţat şi Iasmina din Reşiţa. O elevă de nota 10 care continuă să studieze în cadrul Universităţii de Vest, Psihopedagogia Specială. Nu i-a fost uşor pentru că ea nu vede aproape deloc.Tânăra suferă de atrofie de nerv optic dar chiar şi aşa îşi continuă studiile fără probleme.
„La început recunosc, nu mi-a fost uşor dar acum îi mulţumesc lui Dumnezeu că am colegi buni, care mă înţeleg şi mă ajută şi pot să spun că nu mai am probleme. Poate la început a fost mai greu pentru că a trebuit să o aduc pe mama să stea cu mine ca să mă ducă şi să mă aducă de la facultate dar acum s-a rezolvat şi această problemă şi continui să lupt. Oamenii nu trebuie să fie reticienţi şi noi putem face aproape orice, cu un pic de ajutor”, ne-a declarat Iasmina, un adevărat model pentru tinerii nevăzători şi nu numai.
Din păcate, în realitate numărul tinerilor nevăzatori din Caraş-Severin este mare. Mulţi dintre părinţi au ales să-şi ţină copii acasă, neavând bani suficienţi pentru şcolarizarea acestora intr- un alt oraş precum Timişoara.