[FOTO-AUDIO] Tinerii care doresc să devină piloți încep cursurile în Caraș-Severin
Detalii are comandantul aeroclubului caransebeşean, Cristian Iorgov, pilotul de elită care face parte din lotul național al României și echipa României de acrobaţie în formaţie ,,Şoimii României”:
Articol editat de Cristina Corocan, 7 februarie 2018, 10:56 / actualizat: 7 februarie 2018, 12:13
Detalii are comandantul aeroclubului caransebeşean, Cristian Iorgov, pilotul de elită care face parte din lotul național al României și echipa României de acrobaţie în formaţie ,,Şoimii României”:
”S-au înscris 14 tineri din Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu și Lugoj, cu vârsta cuprinse între 16 și 23 de ani. Din păcate numărul celor interesați este în scădere, deși am depus eforturi să mediatizăm. Sperăm că de la anul cu o mai mare promovare vom crește acest numărul tinerilor care vor începe aceste cursuri. Curiozitatea este principalul motiv pentru care tinerii vin să urmeze astfel de cursuri, dorința de a face ceva nou, ieșit din comun. Este un sport mai deosebit și nu se poate practica chiar oriunde, ca și alte sporturi.”
Cursurile încep de vineri, 9 februarie și se vor desfășura vineri și sâmbătă, în fiecare săptămână, timp de 6 săptămâni.
”Vor face cam trei ore pe zi, unde vor învăța baza teoretică pentru zbor, deoarece atunci când se urcă într-o aeronavă trebuie să aibă habar despre lucruri minimale, despre aeronavă, metodologie, navigație. Noi încercăm să le povestim într-un mod cât mai atrăgător și cât mai plăcut aceste materii. Nu e ca și la școală, nu trebuie să ”tocească”. Noi ne folosim de schițe, desene pentru ca ei să înțeleagă mult mai ușor aceste elemente de bază”, a mai spus Cristian Iorgov.
După cele 6 săptămâni, în care vor parcurge cele 9 materii de bază, tinerii vor susține un examen intern, urmat de vizita medicală, și apoi toate actele vor fi trimise la București. După analizarea documentelor se va emite aprobarea de zbor. Vor fi luate în considerare toate elementele, mai ales vârsta și rezultatele de la examen. Aprobarea de zbor este valabilă 1 an de zile. După aceasta mai urmează o perioadă de pregătire practică la sol, în fața avionului, în hangar. Apoi se va trece la zborul propriu zis.
”Explicăm cum se transportă avionul, cum se scoate din hangar, măsuri de protecție a muncii, deoarece avionul are elemente ascuțite: elicea, capătul de aripă.”
Cursurile teoretice se vor desfășura la sediul din incinta Aeroportului Caransebeș, dar și la Liceul Național ”Traian Doda” din oraș.
În anul 2016 au fost 25 de tineri la cursuri, iar în 2017, 18 tineri.
23 de ani este vârsta maximă până la care cursurile se fac gratuit, dacă există persoane adulte care doresc să obțină brevetul de pilot pilot planor, pilot avion sau aeronave ultra uşoare atunci doar contra cost, în jur de 5000 de euro. O oră de zbor ajunge la 113 euro. Cu banii aceștia se poate obține licența de pilot.
Cristina Corocan