Timişoara: Fostul primar Nicolae Robu a fost pus sub urmărire penală, alături de mai mulți funcționari ai primăriei
DNA a anunțat că l-a pus sub urmărire penală pe fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu.
Articol editat de Casandra Silitra, 11 martie 2023, 16:33
Alături de acesta mai sunt urmăriţi penal:
- Sorin Emilian Ciurariu, la data faptei arhitect – șef al municipiului Timișoara;
- Gabriela-Violeta Borcsi, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană;
- Lucreția Croitoru, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană.
Toți patru sunt suspectați de abuz în serviciu.
Concret, arată DNA, în 2018, aceștia, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreția, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.
Prin emiterea acelei autorizații ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire”.
„Suspecților Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucreția și Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019„, se arată în comunicatul DNA.