Timișoara, fără apă caldă și căldură
Timișoara a rămas fără căldură și apă caldă, după ce furnizorul de gaz a oprit alimentarea societății de termoficare din cauza datoriilor.
Articol editat de Valentina Adam, 26 octombrie 2021, 20:00
Peste 50.000 de familii din Timișoara au rămas fară căldură și apă caldă din cauza problemelor pe care le-a acumulat societatea de termoficare. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunţat că negocierile cu firmele de distribuție a gazului au eșuat. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât sunt afectate inclusiv şcoli şi spitale.
“Timișoara, momentan, nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. În continuare suntem în discuții cu furnizorii și încercăm să găsim soluții. Se pot baza pe trei surse – tarifele plătite de populație, bugetul local, bugetul de stat”, a precizat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Cu excepția maternității Odobescu şi a Spitalului Victor Babeș, care au centrale proprii, toate celelalte unităţi sanitare publice din Timișoara depind de agent termic furnizat de Colterm.
Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara: “Tăierea gazului în Timişoara va conduce la creşterea gradului de traumatism pe care îl înregistrăm deja. Fără o temperatură optimă în saloane, eforturile noastre vor fi în zadar”.
Primarul, Dominic Fitz, la fel ca și resstul populației, așteaptă și decizia parlamentului privind măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie. Prezent la dezbaterile din comisiile de industrii și muncă din Camera Deputaților, ministrul Energiei a precizat că prețul gazelor pentru CET-uri va fi plafonat.
Proiectul de lege care ar trebui să ajungă mâine la votul final al deputaților prevede acordarea de compensații dar și plafonarea preturilor la furnizor pentru energia electrică și gaze. Facilitățile vor fi acordate atât consumatorilor casnici, cât și școlilor, spitalelor și altor instituții publice. Sunt, de asemenea, prevăzute măsuri de sprijin pentru IMM-uri și PFA-uri.