Timiş: A fost adoptat bugetul judeţului pe acest an, în valoare de 172 milioane de euro
Consilierii judeţeni au votat, marţi, bugetul Timişului pe acest an, în valoare de 172 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro sunt alocaţi investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii.
Articol editat de Radio Resita, 31 ianuarie 2023, 20:52 / actualizat: 1 februarie 2023, 7:49
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat că a fost construit un buget echilibrat, care va permite continuarea dezvoltării pe şase direcţii principale.
‘Cele şase direcţii privesc derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creşterea calităţii vieţii, dezvoltarea infrastructurii şi a patrimoniului. Punem accent pe drumuri şi pe siguranţa rutieră, intenţionăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenţia noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată, am construit un buget echilibrat în jurul principalelor interese ale cetăţenilor, cu alocări de peste 332.215 mii lei pentru sănătate, protecţie socială, protecţia mediului şi învăţământ. Cultura ocupă un loc prioritar în acest an, cu fonduri semnificative, de 62,4 milioane de lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, Biblioteca Judeţeană şi Centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timişoara deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Judeţean Timiş este partener important în acest program naţional‘, a explicat Alin Nica.
CJ a prevăzut două milioane de lei pentru proiectul Aquatim, cofinanţat de administraţia judeţeană, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare în Timiş, precum şi aproape şapte milioane de lei pentru proiectul-pilot Centrul de legume şi fructe de la Tomnatic, care se va finaliza în luna mai.
În altă ordine de idei, în acest an, în Programul de investiţii publice al CJ Timiş au fost alocaţi 50.000 de lei din bugetul CJ şi două milioane de lei prin programul Capitală Culturală Europeană pentru dotarea cu mobilier şi echipamente audio-video a Sălii Multifuncţionale din Palatul Administrativ şi a Centrului Infoturistic din Bastionul Theresia.
Pentru realizarea parcului fotovoltaic care se va construi în apropierea municipiului Timişoara, în satul Covaci, şi va asigura energia electrică pentru CJ şi instituţiile din subordine, sunt alocaţi 270.000 de lei, în vederea elaborării documentaţiei necesare.
Sunt prevăzuţi şi 350.000 de lei pentru dezafectarea Stadionului ‘Dan Păltinişanu’, în locul căruia Compania Naţională de Investiţii va ridica o nouă arenă cu 30.000 de locuri.
Pentru instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean sunt 150.000 de lei destinaţi pentru proiectarea amenajării curţii interioare de la Muzeul Naţional de Artă şi 47.000 de lei pentru un sistem de sonorizare.
Muzeul Satului Bănăţean va primi, printre altele, 130.000 de lei pentru modernizarea şi extinderea grupurilor sanitare la Muzeul Viu, 180.000 de lei pentru introducerea în circuitul turistic a unei case tradiţionale din satul Dragşina, care a fost donată, şi 50.000 de lei pentru reamenajarea magazinului de suveniruri şi a casei de bilete. De asemenea, proiectarea unei porţi pentru acces la evenimente se ridică la 63.00 de lei.
Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş primeşte 70.000 de lei pentru instalarea unui sistem de climatizare la sediul central şi 100.000 de lei pentru servicii specializate topo-cadastrale.
Teatrul pentru Copii şi Tineret ‘Merlin’ beneficiază de 150.000 de lei pentru investiţii.
Aproape 33 de milioane de euro vor merge la capitolul Transporturi, care include drumurile, podurile şi pistele pentru biciclete.
Agerpres