Tehnici de bune practici din Austria pentru amenajarea spaţiilor verzi din Reşiţa
Primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa alături de o delegaţie a serviciului de întreţinere a patrimoniului local şi spaţii verzi desfăşoară zilele acestea o vizită la una din cele mai mari pepiniere din Austria pentru a culege exemple de bune practici în ceea ce priveşte înfrumuseţarea vegetală a oraşului de pe Bârzava.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 aprilie 2024, 18:32
Ioan Popa pentru Radio Reşiţa:
„Plec în Austria cu colegii mei de la patrimoniu cu Daniel Călin, cu Raluca și Ovidiu – peisagiștii noștri să luăm exemple de bune practici.
De exemplu noi la toți arborii și avem peste 3000 plantați în oraș, am scos niște tuburi flexibile care coboară la rădăcină ca să-i putem uda. Austrici fac altfel: ei au niște saci în formă de con de piramidă pe care îi pun de jur împrejurul tulpinii și apa pe care o pun în sac se scurge în zece ore la rădăcina copacului. Noi dacă îi dăm drumul în tub se duce şi în 5 minute e consumată. Aşa că acest tip de lucrări vrem să le luăm din Austria și să venim cu niște exemple de bune practici mai cu seamă acasă.
Din Govândari venim cu spații verzi, noi amenajate și ne sunt necesare zeci de mii de plante. Mergem la una din cele mai mari pepiniere din Austria, din Wels să ne inspirăm, să vedem cum putem să şi butășim. S-ar putea să și achiziționăm ceva plante pentru că avem în buget bani și pentru plante și pentru copaci„.
Ioan Popa a mai subliniat că, vizita include şi un studiu economic în ceea ce priveşte preţurile plantelor ce urmează a fi achiziţionate pe viitor din Austria, Italia sau Olanda.