Tabăra Râul Alb, tabăra artelor
Până sâmbătă, 18 august 2018, la Centrul de agrement Râul Alb se desfãşoarã şcoala naţionalã de varã – ATELIER18. Organizatorii acestui proiect sunt Direcția Judeţeanã pentru Sport şi Tineret Caraş – Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului.
Articol editat de Caruntu Marius, 14 august 2018, 09:54
La Atelier18 participă 90 de tineri selectați la nivel naţional pe baza unui formular de candidatură. La termenul limită de înscriere s-au primit 216 aplicaţii din toată ţara. Înscrierea s-a fãcut pe baza unui formular de candidatură iar selecţia s-a realizat de cãtre grupul de traineri, fiind apreciate: modul de susţinere a motivaţiei, unitatea conceptualã şi stilistică, precum şi estetica prezentãrii. Finanţarea primitã de la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru susţinerea acestui program este de 43.200 lei.
Atelier18 se adresează tinerilor elevi care au înclinaţii sau sunt interesaţi de comunicare, de jurnalistică, de teatru, de comportamentul lor în grupul din care fac parte. Programul şcolii naţionale urmăreşte îmbogăţirea cunoştinţelor privind comunicarea în sens larg, abilitarea tinerilor pentru a putea lucra într-o echipă în diverse proiecte şi activităţi.
Pe lângă acestea, pe parcursul celor 6 zile vor avea loc şi aplicaţii, cum ar fi documentarea, teatru de improvizaţie, exerciţii de comunicare non – verbală, realizarea unui film de scurt metraj, înregistrarea, rostirea în microfon, realizarea unui sumar şi a unui desfãşurător de emisiune, realizarea în direct a unei emisiuni radio complexe.
Cursurile vor fi predate de profesionişti cu o bogatã experienţã în domeniul lor de activitate. Atât cursurile teoretice cât şi aplicaţiile vor fi coordonate de actori, jurnalişti, operatori, buni profesionişti, care au expertiza necesarã de lucru dar sunt şi interesaţi în a împărtăşi tinerilor din experienţa lor.
Atelierele care se vor derula în cadrul şcolii naţionale de varã ATELIER18 sunt:
– Atelier de jurnalism – La acest curs se va realiza un ziar care va apãrea în fiecare zi a taberei, jurnalul de tabãrã;
– emisiuni radio, banca de imagini şi interviuri, cursuri de iniţiere în mass-media, precum şi organizarea de activităţi artistice şi “mini evenimente” (concursuri, audiţii muzicale, expoziţii; seri de filme, întâlniri cu personalități locale etc;
– Atelier de teatru de improvizație
Teatrul de improvizație este un gen teatral în care nu existã text dinainte scriu actorii improvizând replici, scenete, versuri și cântece, toate acestea pe baza sugestiilor date de public. Acest atelier nu urmărește sã transforme participanții în actori, ci să îi facă să își depășească anumite limite, să conștientizeze avantajele unei bune funcționãri în echipă și să le dezvolte imaginația, spontaneitatea și creativitatea. Participanții vor înțelege diferența între ,,a auzi” și ,,a asculta”, vor fi stimulați să nu se prefacă, să răspundă și să acționeze după ce ascultă cu atenție.
Improvizația este atât de eficientă pentru că nu implică niciun plan, nici o agendă ascunsă a nimănui. Nu le spune nimeni participanților ce să facă, cum să facă, nu-i judecă nimeni, nu există greșeli, ci doar propuneri acceptate și duse mai departe până în punctul unde apare soluția. Alături de actorii – lectori, participanții la acest atelier vor descoperi cât de importantă este echipa în care lucrează, își vor antrena capacitatea de a se adapta secundă de secundã unor situații neprevăzute, își vor exersa spontaneitatea și imaginația.
Atelier experimental de Comunicare verbalã și non verbalã
Activitățile programate urmăresc să creeze un mediu adecvat comunicării, capabil să stimuleze autoevaluarea, gradul de empatie cu ,,celălalt”, să diversifice modalitățile de exprimare și implicit să ajute la conștientizarea, identificarea și formularea corectă atât a problemelor specifice fiecărui tânãr în parte, cât și a tineretului în ansamblu.
(Marius Căruntu)