Tabără de voluntariat la Clinica Nera. Se fac pregătiri pentru inaugurare!
La Clinica Nera a fost organizată la începutul acestei luni, prima tabără de voluntariat. 12 tineri, studenţi la medicină, cercetători, medici rezidenţi, ingineri dar şi tineri din alte domenii de activitate au dat o mână de ajutor în organizarea spaţiilor de cazare şi recuperare.
Articol editat de Daiana Rosca, 14 iulie 2020, 13:01 / actualizat: 14 iulie 2020, 14:55
Tinerii voluntari, practic au îmbinat utilul cu plăcutul şi au avut prilejul de a afla detalii despre această clinică, unică în România. La această tabără de voluntariat a participat şi tânărul cercetător de la Institutul Oncogen Timişoara, Michael Bogdan Mărgineanu care în prezent lucrează intens pentru a descifra noi secrete ale celulei, ajutând astfel la conceperea de noi strategii terapeutice şi la dezvoltarea unor noi tehnologii pentru tratarea cancerului dar şi pentru prevenirea alergiilor la polenul ambroziei, o adevărată problemă în Banat.
Pentru că s-a născut în Caraş-Severin, Bogdan a ales să participe la această tabără, fiind interesat chiar şi de o colaborare, pe partea de cercetare, cu această clinică unică în România. Cum au fost cele 5 zile petrecute în incinta unităţii de recuperare oncologică aflăm chiar de la el.
„Această tabără de voluntariat a fost organizată la iniţiativa doamnei Daniela Mateşan şi a domnului profesor Pavel Chirilă, ne-am dorit să dăm o mână de ajutor la amenajarea spaţiilor de cazare şi recuperare, de servire a mesei, în vederea inaugurării acesteia, practic să oferim unui grup de tineri prilejul de a afla mai multe detalii despre Clinica Nera, de a vizita zona care este una superbă.
Domnul profesor Chirilă îşi doreşte să atragă cât mai mulţi tineri aici. Este un proiect care are un impact major atât în regiune cât şi în întreaga ţară. Totul este foarte bine pus la punct şi a fost o experienţă extrem de plăcută.
Clinica dispune şi de un laborator cu echipamente foarte importante şi performante de diagnostic şi cercetare, un laborator unic în ţară şi va putea ajuta foarte multe persoane„, ne-a declarat tânărul cercetător Michael Bogdan Mărgineanu.
Clinica Nera va fi inaugurată în scurt timp, în luna august dar momentan încă se aşteaptă un dispozitiv important pentru camera hiperbară care trebuie să vină din Germania. Întreaga investiţie se ridică la peste 8 milioane de euro.
„Pandemia de COVID-19 nu a influnţat lucrările în ceea ce ne priveşte. Mai sunt practic nişte mărunţişuri de pus la punct. Dacă aveam rezervorul de oxigen pentru camera hiperbară, care vine montat în exterior deschideam acum spitalul. Acesta l-am comandat din Germania şi am înţeles că ajunge în aproximativ 2 luni, oricum mă bucur că am ajuns aici, aşa ceva nu există în România, clinica e unică în ţară şi aşteptăm să-i dăm drumul”, ne-a declarat în luna mai, profesorul Pavel Chirilă.
Unitatea are 45 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Camerele sunt extrem de spaţioase şi au grup sanitar propriu şi terasă, sunt perfect izolate şi vor arătă exact ca nişte saloane medicale de lux.
Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile.
Beneficii pentru bolnavi:
Îmbunătăţirea calităţii vieţii:
Tratarea sau prevenirea efectelor adverse ale citostaticelor;
Creşterea confortului psihologic şi a speranţei de viaţă;
Deprinderea unui nou stil de viaţă, mult mai sănătos.
Creşterea încrederii pacientului în actul medical oncologic;
Reducerea riscurilor apariţiei de noi cazuri de cancer;