Suprafața cultivată cu roșii în sere și solarii ar putea crește în Caraş-Severin cu sute de hectare prin programul de susținere a tomatelor
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 februarie 2017, 15:00
Marius Zarcula – şeful Direcţiei judeţene pentru agricultură spune că, deşi configuraţia judeţului nu se pretează la cultura intensivă a roşiilor, agricultorii din mai multe localităţi s-au arătat interesaţi de aplicarea acestei scheme, lansate în premieră în Caraş-Severin.
Zilnic o delegaţie a instituţiei se află în localităţile judeţului pentru a informa fermierii despre importanţa reînfinţării acestor culturi în Banatul de Munte. Marţi, 7 februarie, aceştia se vor afla în localităţile din jurul municipiului Caransebeş şi pe Valea Bistrei.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile de roșii se ridică anual la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro. Prin derularea programului, la nivel naţional, suprafața cultivată cu tomate în solarii s-ar putea dubla, faţă de cea din prezent de 1.600 de hectare.
Vă reamintim că, la programul de minimis pot aplica atât agenţii economici cât şi persoanele fizice, care au un atestat de producător şi sunt proprietarii a o mie de metri pătraţi de teren agricol. Aceştia pot beneficia de o subvenţie de minimis de 3 mii de euro pentru o perioadă de 8 ani dacă se hotărăsc să aplice în acest program.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. (Hardy Cvoica)
Sursa foto: agroinfo.ro