Suntem pregătiți logistic pentru un atac terorist? Știm cum să reacționăm?
Articol editat de Sebastian Dragomir, 4 octombrie 2016, 09:50
În prezent, în România nivelul de alertă teroristă este PRECAUT (ALBASTRU), ceea ce înseamnă un risc scăzut de producere a unui atac terorist. De altfel, doar în anul 2008 s-a decis ridicarea nivelului la GALBEN-MODERAT, când a fost organizat la Bucureşti, Summit-ul NATO.
Periodic sunt organizate exerciţii comune a tuturor structurilor care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului. Un astfel de antrenament începe astăzi, la Timişoara şi implică zeci de luptători de la trupele speciale de intervenţie, de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri de informaţii. În diferite locaţii ale oraşului se vor desfăşura exerciţii tactice care presupun dezamorsări de muniţie, simulări de atacuri teroriste şi evacuări de persoane, dar şi de anihilare a grupurilor teroriste.
Exerciţiul de antrenament “TIBISIS16” are drept scop dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, precum şi verificarea capacităţii de reacţie şi intervenţie, a forţelor de ordine, în diferite situaţii.
Exerciţiul începe în această după-amiază, de la ora 16.00, în zona Palatului Dicasterial, continuă mâine, de la ora 10.00 – în Piaţa Libertăţii, iar joi trupele speciale desfăşoară activităţi, tot de la ora 10.00, la ieşirea din Timişoara spre Giroc.
În cadrul exerciţiului “TIBISIS16” vor participa structuri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Management Operaţional a M.A.I., Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa al Judeţului Timiş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Timiş, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Timiş, specialişti din cadrul Serviciului Român de Informaţii, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara.
De asemenea, pentru prevenirea incidentelor nedorite, la nivelul municipiului Timişoara se desfăşoară o campanie de informare a populaţiei, referitoare la organizarea şi desfăşurarea exerciţiului, precum şi la măsurile specifice asigurate de forţele de ordine.
Jandarmeria face apel la cetăţeni ca, în cazul în care asistă la exerciţii, să îşi păstreze calmul şi să urmeze indicaţiile forţelor de ordine.
Începând cu anul 2004, România dispune de un Sistem Naţional de Alertă Teroristă (SNAT) în scopul sprijinirii procesului de planificare activităţilor antiteroriste la nivel naţional, precum şi al informării populaţiei în legătură cu nivelul ameninţării teroriste. În cadrul SNAT, stările de ameninţare sunt identificate prin cinci niveluri de alertă teroristă, evidenţiate distinct pe bază de culori: scăzut, precaut, moderat, ridicat şi critic.
Subiectul va dezbătut astăzi în emisiunea „Oameni MAI proape de tine”, de la ora 14.15.
(Sebastian Dragomir)