”Științescu” a ajuns și la grădiniță
A apărut ghidul metodic de implemetare a educației STEM – Stiință, Tehnologie, Inginerie-Artă în grădiniță. Cei mai mici dintre preșcolarii reșițeni au făcut parte din acest proiect finanțat prin Fondul Științescu în Banatul Montan.
Articol editat de Cristina Corocan, 14 septembrie 2023, 12:05 / actualizat: 14 septembrie 2023, 16:27
”Joaca de-a știința” este proiectul pe care noi grupa mică ”Fluturașii” l-am implementat la Grădinița Floarea-Soarelui Reșița. A fost o provocare pentru noi mai ales, deoarece Fondul Științescu cred că este pentru prima dată când a coborât limita de vârstă sub șase ani. Aceasta ca să fim și noi incluși în această listă eligibilă pentru proiecte STEM. Din fericire am reușit să-l ducem până la capăt și finanțatorii noștri se pare că au fost mulțumiți de munca noastră. Împreună cu cei mici pe parcursul a trei luni de zile am făcut tot felul de activități, astfel încât copiii să înțeleagă mai bine fenomenele care se întâmplă în jurul lor. Să înțeleagă ce înseamnă poluare, schimbare climatică, dar și ce soluții putem găsi ca să prevenim aceste schimbări. Astăzi încheiem proiectul nostru ”Joaca de-a știința” cu un mic ghid pentru cadrele didactice care își doresc să implementeze educația STEM în grădiniță. Nu am făcut altceva decât să povestim ceea ce am reușit noi prin proiectul ”Joaca de-a știința” ”, a spus Daniela Vulpeș, profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița Floarea-Soarelui Reșița.
”A fost o adevărată aventură și pentru mine, să lucrez cu cei mici. M-am simțit foarte bine alături de copii și profesori, ca într-o adevărată familie.”
” A fost ceva foarte frumos și cred că proiectul ar trebui să continue în fiecare școală. Am simțit multă bucurie în sufletul copiilor, iar eu am simțit ceva deosebit să fiu în mijlocul lor, să-i simt aproape, să mă joc cu ei”.
”A trebuit să adaptăm și programul Fondul Științescu pentru preșcolari , astfel încât și proiectul să fie eligibil pentru finanțare. Astfel și copiii de 3 ani au putut participa în acest proiect. Ne-am bucurat de toate experimentele lor și de ceea ce au construit aceștia în cadrul proiectului ”Joaca de-a știința”. Ghidul lansat la final de proiect este un model de bună practică pentru toți dascălii din Reșița și, de ce nu, din România. Rețetele pe care le-au pus la dispoziția tuturor profesorilor trebuie încercate de toată lumea, și acasă și la școală. Sper să mai aibă idei și pentru următoarele programe, astfel încât să-i încurajeze și pe alți profesori și educatori să depună proiecte în cadrul Fondului Științescu”, a spus Carmen Popa, directorul Fundației Comunitare din Banatul Montan.
În Banatul Montan 8 proiecte au primit finanțare prin Fondul Științescu, proiecte educaționale bazate pe aplicații practice ce dezvoltă pasiunea pentru științe pentru copii cu vârste între 3 și 18 ani.