Spitalul OncoHelp Timişoara a fost dotat cu un dispozitiv unic în Banat
Unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei este căderea părului pacientului. Substanțele folosite duc la slăbirea firului de păr, la scăderea rezistenței acestuia.
Articol editat de Daiana Rosca, 16 martie 2022, 15:43
Chimioterapia atacă toate celulele din corp care se divid rapid. Dacă avem în vedere viteza cu care are loc această diviziune celulară, cele care formează părul sunt pe locul doi într-un clasament al rapidității. De aceea, majoritatea pacienților încep să își piardă părul după două săptămâni de la prima ședința de chimioterapie. Efectele sunt însă diferite pentru fiecare bolnav.
Pentru a reduce căderea părului, pacienții care urmează chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp au la dispoziție o cască specială care împiedică pierderea părului sau menține o pierdere moderată, de 30-50 la sută.
“De acest dispozitiv pot beneficia, evident gratuit, toți pacienții noștri. Prin scăderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce acțiunea citostaticelor asupra foliculilor piloși și astfel se previne căderea părului. Procedura de răcire a scalpului nu interferează cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficiența acestuia, dimpotrivă, poate să amelioreze chiar calitatea vieții pacientului, având în vedere că împiedică pierderea părului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar în momentul începerii chimioterapiei”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociația OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp.
Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o bonetă specială, ce se fixează pe cap și care duce la răcirea scalpului cu câteva grade. Astfel, se reduce fluxul sanguin la nivelul foliculilor părului, iar substanțele medicale folosite în chimioterapie nu mai afectează atât de grav firul de păr, acesta menținându-și rezistența. Scăderea temperaturii scalpului permite păstrarea părului în mare parte sau chiar în totalitate. Pentru a avea efect, boneta trebuie folosită de la prima ședință de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind însă de tipul și faza cancerului, vârstă, starea părului, dar și de starea generală de sănătate.
“Procedura presupune începerea folosirii bonetei cu 30 de minute înainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, în acel moment are loc scăderea temperaturii scalpului. Casca este menținută apoi pe toată durata perfuzării și 90 de minute după ce se încheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus că acest dispozitiv protejează inclusiv regenerarea părului”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociația OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp “.
Pentru unii pacienți, pierderea părului poate fi una dintre urmările tratamentului cel mai greu de îndurat, iar asta poate duce, totodată, la scăderea încrederii în sine,la stări de anxietate, deprimare sau furie. Aceste consecințe la nivel emoțional pot afecta atât relația cu propria persoană, cât și cu cei din jur”, spune Alexandra Rebeca Mihoc- psiholog clinician supervizare Asociația OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp.
Sursa foto: OncoHelp