Spitalul Municipal din Caransebeş are în continuare probleme cu softul, în urma atacului cibernetic
Mai multe instituţii investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale publice şi private din România.
Articol editat de Daiana Rosca, 14 februarie 2024, 14:32 / actualizat: 15 februarie 2024, 15:25
La Spitalul Municipal din Caransebeş situaţia se prezintă la fel ca la începutul săptămânii. Nu s-a reuşit încă remedierea problemei dar managerul Adrian Dumbravă speră că în cursul zilei de astăzi activitatea să revină la normal. Dacă nu se va întâmpla asta conducerea spitalului nu exclude înlocuirea softului Hipocrate cu un alt program:
„Din păcate situația este ca fel ca la început ținem legătura cu provider-ul de soft de la noi, sunăm de trei, patru, cinci ori pe zi astăzi de dimineață am vorbit din nou şi avem promisiuni că în cursul zilei de astăzi se reia activitatea în mod normal, până atunci lucrăm într-un sistem de avarie, primim pacienții grav prin UPU, preluăm datele manual urmând ca ulterior să le introducem în soft când el va fi pus din nou în funcțiune.
Vreau să văd cum se încheie această problemă mare pe care o avem, acest impas iar dacă lucrurile nu se așează foarte repede și foarte bine la punct ne gândim să schimbăm și noi furnizorul de servicii de soft.”
La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara problema aproape că a fost rezolvată dar acest atac cibernetic a afectat într-o anumită măsură şi activitatea spitalului. Cu detalii managerul Constantin Luca:
„Sistemul informatic și-a revenit într-o proporție de 90%. Există anumite probleme pe partea de externări dar și lucrurile astea vor intra în normal cu siguranță în cursul zilei de astăzi. Şi pe noi această situaţie ne-a afectat în sensul că a îngreunat activitate a spitalului.”
Si DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de spitale publice şi private. Există o cerere de răscumpărare în criptomonede – echivalentul a aproximativ 157 de mii de euro. Între timp, compania românească Bitdefender, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de protecţie informatică la nivel global, a oferit gratuit, timp de un an, instrumente profesionale de securitate pentru toate unităţile sanitare publice din ţară