Spitalul Judeţean Timişoara îşi va relua activitatea
Spitalul Judeţean Timişoara îşi va relua activitatea non-COVID de săptămâna viitoare, păstrând rezerva de paturi pentru eventuale cazuri COVID, ca urmare a faptului că în ultimele două săptămâni nu au mai existat pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul general al spitalului, Raul Pătraşcu.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 iunie 2020, 09:20
Totodată, şi Maternitatea „Bega” din subordine, declarată unitate COVID în urmă cu două luni, va reveni la activitatea normală, întrucât are jumătate din saloane goale, în timp ce Maternitatea non-COVID „Odobescu” din Timişoara este supraaglomerată.
„Maternitatea ‘Bega’ nu a mai avut paciente COVID şi s-a decis să trecem înapoi, pe activitate normală. Am discutat cu Ministerul Sănătăţii, pentru că nu îmi pot permite să ţin o maternitate nefolosită. Direcţia de Sănătate Publică Timiş a fost în inspecţie şi ne-a dat acordul să revenim la unitate non-COVID. Vom avea acolo o zonă roşie pentru suspecţi COVID şi o zonă non-COVID. Se va păstra rezerva de 50% pentru eventuale cazuri COVID. Şeful Clinicii ‘Bega’, dr. Marius Craina, şi-a asumat că dacă se va întâmpla să avem o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2 (peste capacitatea rezervei de 50%, n.r.), poate ţine situaţia sub control pentru a nu exista contaminări la personal şi la pacienţi, cu circuitele epidemiologice create. Dacă vor reapărea cazuri mai multe de gravide sau mămici cu SARS-CoV-2, se va reveni la structura COVID de până acum. Dar nu ni s-a părut normal să ţinem o maternitate goală şi toată lumea, inclusiv medici, să se aglomereze la Maternitatea ‘Odobescu’ „, a detaliat dr. Raul Pătraşcu.
Odată cu reluarea activităţii non-COVID în Maternitatea „Bega”, dr. Marius Craina a cerut ca fiecare pacientă care se internează aici în regim de urgenţă sau în baza unei programări să fie testată obligatoriu pentru SARS-CoV-2. Într-o aripă a maternităţii vor fi două saloane şi o ambulanţă la dispoziţie pentru pacientele testate COVID pozitiv, iar separat vor fi cele care aşteaptă rezultatul testului, câte una în salon. Clinica „Bega” are 86 de paturi, iar după redeschidere vor fi disponibile maximim 45 de paturi, păstrând rezerva COVID de 50%.
Pe de altă parte, de săptămâna viitoare se va desfiinţa zona galbenă din clădirea Clinicii de Ortopedie a spitalului, pentru că nici în cadrul Spitalului Judeţean nu au mai fost pacienţi confirmaţi cu COVID de aproape două săptămâni.
„În spital, menţinem rezervele în cazul secţiilor cu pacienţi suspecţi. Noi avem un triaj foarte avansat şi aceştia nu ajung să vină în contact cu alţi pacienţi sau cu personalul medical echipat corespunzător. Menţinem rezervele de pe secţii, vom avea o zonă tampon pentru pacienţii critici şi non-critici la ATI, care pot fi trataţi doar în cadrul Spitalului Judeţean, iar dacă vom avea suspecţi COVID cu imagistică confirmată, vor fi direcţionaţi la Spitalul ‘Victor Babeş’ „, a explicat Raul Pătraşcu.
În acest fel, de săptămâna viitoare va creşte capacitatea de internare în Spitalul Judeţean Timişoara cu 130 de paturi, pentru că îşi reiau activitatea Secţiile de Ortopedie I şi II, dar tot până la păstrarea rezervei COVID de 50%, cel puţin până la 15 iunie.
Raul Pătraşcu a mai subliniat că Spitalul Judeţean Timişoara a tratat pe toată perioada pandemiei nu doar pacienţii suspecţi COVID cei mai gravi, ci toate patologiile, inclusiv pacienţi care nu au fost afectaţi de COVID, bolnavi cronici, cu diabet, boli rare, miastenii etc.
agerpres.ro