Spirometrii gratuite în weekend la Timişoara
Societatea Română de Pneumologie în parteneriat cu Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş va organiza, sâmbătă şi duminică, spirometrii gratuite la Iulius Mall din Timişoara, pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva astmului.
Articol editat de Daiana Rosca, 11 mai 2024, 17:07 / actualizat: 12 mai 2024, 7:32
În Banat sunt foarte multe persoane nediagnosticate, iar rolul acestui eveniment este de a identifica în rândul pupulaţiei bolnavii cu astm, a declarat pentru Radio Reșița, medicul pneumolog Noemi Suppini:
„Marcăm Ziua Internațională a Astmului pe 11 și 12 mai prin realizarea de spirometrii gratuite.
Mai mulți pneumologi, cărora li se vor alătura și câțiva studenți de la Medicină, vor efectua, timp de 12 ore, de la 10.00 până la 22:00, pe culoarul Auchan din Iulius Town, investigații gratuite pentru depistarea precoce a afecțiunilor respiratorii.
Spirometria reprezintă o metodă non-invazivă folosită pentru evaluarea funcției pulmonare. Prin intermediul acestui test se măsoară sănătatea plămânilor și funcționarea sistemului respirator. Investigația este importantă pentru depistarea precoce a afecțiunilor respiratorii, inclusiv a astmului”.
În România, sunt aproximativ un milion de persoane care suferă de astm şi care fac aproximativ 200.000 de crize severe în fiecare an, ceea ce înseamnă că, în fiecare minut un pacient este expus unui atac de astm care îi poate pune viaţa în pericol.
Potrivit specialistilor, cauzele aparitiei astmului bronsic nu sunt pe deplin intelese, insa boala este cauzata, cel mai probabil, de o combinatie intre factori ereditari si factori de mediu. Spre exemplu, copiii care sufera de alergii alimentare sunt mai predispusi la astm
Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt: respiratie suieratoare, senzatie de limitare a respiratiei, tuse – mai accentuata in timpul noptii si in orele diminetii, dureri toracice – mai accentuate in timpul noptii si in orele diminetii, persoanele care sufera de astm bronsic se pot trezi in timpul noptii din cauza tusei sau a dificultatilor de respiratie, in timpul unei crize severe de astm pacientul poate muri.