[AUDIO-FOTO] Sorin Cîmpeanu: „Şcoala trebuie să se schimbe şi să fie mai deschisă”. Aceasta s-a deschis fizic astăzi pentru 3 milioane de elevi din întreaga ţară
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că şcoala trebuie să se schimbe şi să fie mai deschisă, menţionând că noile proiecte legislative încearcă să asigure cele mai eficiente măsuri pentru a avea schimbarea de care este nevoie.
Articol editat de Valentina Adam, 5 septembrie 2022, 12:00 / actualizat: 6 septembrie 2022, 16:25
‘Este un moment de emoţii astăzi pentru noi toţi, deopotrivă elevi şi profesori, autorităţi (…). Şcoala ne generează tuturor emoţii. Şcoala trebuie să se schimbe, şcoala trebuie să fie mai deschisă, aşa cum vedem că este deschisă astăzi, aici, prin parteneriatul pe care îl aveţi cu autorităţile locale. Şcoala se va schimba graţie proiectului ‘România Educată’, care are ca obiectiv principal realizarea unui just echilibru între susţinerea echităţii, susţinerea accesului fiecărui copil din această ţară la un învăţământ de calitate, pe de o parte, şi susţinerea performanţei elevilor români‘, a afirmat Cîmpeanu, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional ‘Grigore Moisil’, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
El a evidenţiat faptul că a decis ca olimpicii să aibă acces în colegiile şi liceele din România fără Evaluarea naţională.
‘Veţi avea şansa, prin noul cadrul legislativ, urmare a implementării proiectului ‘României Educată’, să vă alegeţi direcţia pe care doriţi să vă specializaţi’, a mai transmis Cîmpeanu elevilor.
Ministrul a spus că proiectele legislative încearcă să asigure cele mai eficiente măsuri pentru a avea schimbarea de care este nevoie.
‘Sunt aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari care încep astăzi şcoala în România. Aş vrea să mă adresez tuturor cu încredere şi speranţă că înţelegem fiecare dintre noi, că înţelegeţi fiecare dintre voi, dragi elevi, că doar şcoala vă poate apropia de un viitor mai bun aşa cum vi-l doriţi, de un viitor mai bun aşa cu vi-l doresc părinţii fiecăruia dintre voi, cărora le mulţumesc, şi de care avem nevoie atâta vreme cât vrem să fie şcoala mai deschisă, mult mai deschisă decât până acum, într-un parteneriat real atât cu părinţii, cât şi cu comunităţile locale. Proiectele legislative încearcă să asigure cele mai eficiente măsuri pentru a avea acea schimbare de care – ştim bine cu toţii – avem nevoie‘, a mai spus Cîmpeanu.
Şcolile din România şi-au redeschis porţile luni, 5 septembrie pentru aproximativ 3 milioane de elevi şi preşcolari. După doi ani de restricţii în contextul pandemiei de COVID-19, au fost permise festivităţile dar şi prezenţa părinţilor în prima zi de şcoală.
Colegul nostru Hardy Cvoica a fost prezent în această dimineaţă, la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa şi a cules câteva impresii:
„Anul acesta este cu noi provocări pentru că se schimbă structura anului școlar, sistemul de notare, dar suntem convinși că profesionalismul și dăruirea cadrelor didactice de la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz”, la sfârșit de an să ne bucurăm de rezultate. Suntem pregătiți pentru a începe noul an școlar. Le doresc elevilor realizări și bucurii, cadrelor didactice, putere de muncă, răbdare și înțelepciune, să avem cele mai bune rezultate ca și până acum și părinții îî rog să țină aproape de școală. Doar împreună, în parteneriat familie-școală vom reuși să ajungem acolo unde ne propunem fiecare. Mult succes în anul școlar 2022-2023„, a subliniat pentru Radio Reşiţa directorul unităţii de învăţământ, prof. Viorica Gârtoi.
Prezenţi la festivitatea de deschidere au fost şi reprezentanţi ai ISJ Caraş-Severin şi ai cultelor creştine din oraş, dar şi zeci de părinţi şi bunici care i-au însoţit pe cei mici în prima zi de şcoală şi le-au transmis gânduri de încurajare şi de bine. Am aflat ce aşteptări au de la cei mici:
La Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa urmează studiile în anul şcolar 2022-2023 peste 860 de elevi în cele 8 structuri ale unităţii de învăţământ din oraş şi cartierul Secu.
În tot judeţul Caraş-Severin în peste 400 de unităţi şcolare a sunat astăzi clopoţelul pentru 37.400 de elevi și preșcolari care au venit şi revenit în bănci.
În ceea ce priveşte schimbările vă amintim că, anul şcolar nu va mai fi împărțit în semestre, ci în module, iar după fiecare modul, elevii vor avea o vacanță, de cel puțin o săptămână.
O altă schimbare va avea loc la sistemul de notare, adică elevii vor avea o singură medie, una anuală la fiecare disciplină, iar cei de gimnaziu nu vor mai da teze.
Şi o a treia schimbare anunțată este că, pe parcursul anului școlar 2022-2023 vor avea loc și două săptămâni de școală altfel. Una se va numi ca şi până acum, adică „Școala Altfel”, iar cea de-a doua „Săptămâna Verde”, în care dascălii vor organiza activități educative în aer liber privind mediul înconjurător.
De la unii dintre elevi am aflat că le este indiferent, alţii că vor fi avantajaţi de aceste schimbări.
Vom trăi şi vom vedea…