Solidaritatea Sanitară intră în grevă de avertisment
Solidaritatea Sanitară intră mâine, 3 aprilie în grevă de avertisment. În spitalele din ţară în care acest sindicat are membrii, între orele 12.00-13.00 va fi întreruptă activitatea.
Articol editat de Daiana Rosca, 2 aprilie 2024, 15:31 / actualizat: 3 aprilie 2024, 15:42
Neacordarea sporurilor şi nerespectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie rămân în continuare principalele nemulţumiri ale cadrelor medicale. Vicepreşedintele Solidarităţii Sanitare din România Gabriel Predica speră ca această grevă de avertisment să nu ramână fără ecou.
Greva de avertisment este parte a grevei îndreptată împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, acesta fiind declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” pe fondul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate.
Organizarea și desfășurarea grevei de avertisment este făcută cu respectarea prevederilor legale în privința asigurării a celor puțin o treime din activitatea normală și a funcționării normale a tuturor serviciilor de urgență. Precizăm că suplimentar față de măsurile prevăzute de lege, pentru a proteja atât buna funcționare a unităților sanitare în condițiile specifice protestului cât și posibilitatea exercitării efective a dreptului la grevă pentru angajații din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în prealabil Guvernului încheierea unui Acord privind procedura de desfășurare a grevei în sistemul sanitar, acesta refuzând această procedură suplimentară de protecție.
Şi 10% dintre medicii care fac gărzi pe lângă cele prevăzute în contractul individual de muncă au aderat la această formă de protest fiind nemulţumiţi de pierderea unor drepturi precum sporul de doctoraţ indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă, ne-a declarat medicul Mihaela Zaharia.
Membrii Solidarităţii Sanitare din judeţul Caraş-Severin nu vor organiza o grevă de avertisment ci îşi vor desfăşura activitatea în mod normal, ne-a transmis liderul organizaţiei judeţene Marius Posipal, deoarece membrii acestei organizaţii îşi desfăşoară actovitatea în poziţii cheie iar un astfel de protest ar afecta buna desfăşurarea a actului medical din Caraş-Severin.