(UPDATE – FOTO) Societatea civilă din Caraş-Severin organizează o călătorie cu surprize pe calea ferată Oraviţa-Anina!
Împreună salvăm Semmeringul Bănăţean! Sub acest slogan societatea civilă din Caraş-Severin organizează mâine, 8 decembrie o călătorie cu surprize pe calea ferată Oraviţa-Anina. La această acţiune sunt aşteptaţi să participe cât mai mulţi cărăşeni care iubesc acest obiectiv turistic. Preţul unui bilet de participare la această acţiune este de 50 de lei. Înscrierile se fac până în ziua plecării la numărul de telefon 0723 837 416.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 decembrie 2019, 18:58 / actualizat: 9 decembrie 2019, 7:01
Iniţial CFR Călători a decis ca din 15 decembrie, calea ferată Oraviţa – Anina, prima pe traseu montan şi cea mai spectaculoasă din România, să fie transformată într-una turistică şi ocazională însă societatea civilă din Caraş-Severin în frunte cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici şi voluntarul inimos Lili Gherle a reuşit să-şi facă auzită vocea iar problema a fost rezolvată.
A fost lansată chiar şi o petiţie online pentru salvarea cursei zilnice pe calea ferată dintre Oraviţa şi Anina. Această petiţie a fost semnată până în prezent de 258 de persoane.
Şi Ministrul de Interne, caransebeşeanul Marcel Vela, s-a implicat în rezolvarea acestei problene şi a avut un cuvânt important de spus iar vestea mult aşteptată a venit, printr-o postare pe facebook, făcută chiar de către ministrul Marcel Vela.
„Aşa cum a promis PNL, Trenul Anina Oraviţa va circula normal!Indiferent de dorinţa pesediştilor cucişti, cei care s-au opus şi au radiat din Mersul Trenurilor acest traseu feroviar superb, el va rămâne un punct turistic emblematic pentru Banatul de Munte!
Mulţumesc colegului, ministru al Transporturilor, Nicolae Bode, cel care, de Moş Nicolae, mi-a făcut o surpriză şi a oferit bănăţenilor cel mai frumos cadou”, este mesajul postat de Marcel Vela pe pagina sa de facebook.
Construită de administraia Habsburgică, calea ferată Oraviţa – Anina este cea mai veche linie de cale ferată de pe actualul teritoriu al României. Linia este inclusă în Lista Monumentelor Istorice (2015) şi reprezintă una din bijuteriile tehnice şi arhitecturale din Europa de sud-est. Calea ferată Oraviţa – Anina este totodată şi unul din cele mai importante puncte de atracţie turistică din Banat!
Pe Semmeringul Bănăţean sunt 14 tuneluri săpate în stânca, zece viaducte şi patru gări, pe un traseu cu o diferenţa de nivel de 340 de metri. Trebuie să vezi acest peisaj cu ochii tai aşa că vino alături de noi!
Se va pleca cu autocarul spre Oraviţa din curtea Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, mâine 8 decembrie, de la ora 9.00.