SMURD Caraş-Severin a ajutat peste 2300 de persoane, în cei doi ani de funcţionare
Articol editat de Sebastian Dragomir, 21 martie 2014, 14:10
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin este operaţional în Caransebeş, Bozovici, Oraviţa şi Reşiţa. Numărul de subofiţeri ISU CS care au absolvit cursul special pentru a devenit paramedici şi pot acorda prim-ajutor calificat, a crescut de la 52 anul trecut, la 174 anul acesta. Paramedicii militari folosesc patru ambulanţe de tip B (fără medic) în acţiunile lor de salvare a vieţii oamenilor.
Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent Adriana Marghescu, numărul intervenţiilor a crescut astfel că, de la operaţionalizare şi până astăzi, militarii SMURD au intervenit într-un total de 2310 de cazuri: 1977 – ajutor medicină de urgenţă, 253 – asistenţă persoane şi 80 – descarcerare. Pe timpul intervenţiilor au fost asistate 2321 persoane, dintre care 279 copii.
ISU CS s-a aliat şi anul acesta campaniei de redirecţionare a 2 % din impozitul anual pe venit către Fundaţia pentru SMURD, care din fondurile obţinute susţine activitate echipajelor de intervenţie a SMURD.
SMURD a luat ființă în Târgu Mureș în 1991, sub coordonarea medicului român de naționalitate palestiniană Raed Arafat. SMURD intră în legalitate în octombrie 1996 prin Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari; până în acea dată a funcționat ca centru național pilot. În acestă lege sunt specificate atribuțiile pompierilor militari printre care și asistența de urgență medicalizată.
(Sebastian Dragomir)