SIUI-ul, o piedică în activitatea medicilor de familie
Medicii de familie din Caraş-Severin semnalează din nou blocarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Cardului Naţional de Sănătate, o problemă care le afectează activitatea de ani de zile. În lipsa functionalităţii platformei, reţetele sunt emise offline, dar medicii nu pot verifica dacă pacienţii sunt asiguraţi.
Articol editat de Daiana Rosca, 10 decembrie 2024, 15:25 / actualizat: 10 decembrie 2024, 16:38
De exemplu, dacă un pacient ascunde acest statut iar sistemul nu funcţionează, Casa de Asigurări îi impută medicului costurile pentru reţetă şi consult. Preşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin, Daniel Popovici, subliniază că aceasta este doar una dintre numeroasele dificultăţi întâmpinate:
„Foarte greu cu SIUI-ul pentru că se blochează din nou. Sunt perioade în care acest sistem unic integrat refuză să citească cardul de sănătate. Foarte, foarte greu verificăm calitatea de asigurat a pacientului, pentru că această calitate de asigurat se poate modifica de la o lună la alta și oferind servicii medicale prin Casa de Asigurări unui pacient care luna trecută era asigurat, dar luna asta este neasigurat și din cauza SIUI-ului nu poți să vezi acest lucru. Îți asumi riscul de a face servicii medicale decontate prin CNAS și care să fie imputate.
Da! Ţi se impută tariful consultației dacă el este neasigurat și tot ceea ce rezultă din acea consultație. Dacă nu funcționează sistemul, rețetele pacienților cu boli cronice emise pentru trei luni nu pot fi ridicate fracţionat de la farmacie, lucru care îi nemulțumește pe pacienți.”
De la începutul anului sistemul informatic unic integrat al cardului naţional de sănătate a funcţionat zilnic cu sincope. Platforma este în curs de modernizare cu fonduri prin PNNR, un proiect de 70 de milioane de euro şi ar urma sa devină pe deplin funcţional în 2025.