SIUI în continuare nefuncţional! În timp ce CNAS îşi cere scuze, medicii cer soluţii şi clarificări
Sistemul informatic al asigurărilor de sănătate din România se confruntă cu disfuncționalități majore, afectând atât medicii, cât și pacienții. În ultimele zile, Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate a întâmpinat blocaje semnificative, determinând autoritățile să adopte măsuri de urgență pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale.
CNAS: „Depunem eforturi pentru revenirea la normal”

Articol editat de Daiana Rosca, 17 februarie 2025, 16:05 / actualizat: 17 februarie 2025, 19:31
CNAS: „Depunem eforturi pentru revenirea la normal”
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Caraș-Severin, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), asigură că se fac „eforturi susținute” pentru remedierea problemelor.
„Avem rugămintea față de dumneavoastră să aveți îngăduință și să muncim împreună pentru ca asigurații să nu aibă de suferit. Să găsim soluții care să depășească această perioadă. Toate problemele ivite se cunosc și întreg sistemul depune eforturi susținute pentru ca acestea să fie depășite. Înțelegem poziția furnizorilor și a asiguraților față de situația aceasta și vă asigurăm deopotrivă că scopurile noastre sunt
comune“, a precizat ec. Ionuț Mihai Popovici, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.
Măsuri adoptate pentru accesul la servicii medicale
Pentru a asigura continuitatea tratamentelor, CNAS a implementat următoarele soluții temporare:
Acordarea serviciilor medicale și eliberarea medicamentelor în regim offline, fără utilizarea cardului de sănătate.
Activități continue de remediere a disfuncționalităților pentru restaurarea sistemului.
Respectarea prevederilor legale, care permit acordarea serviciilor medicale în regim offline în cazul unor blocaje oficiale ale PIAS.
Potrivit dispozițiilor legale, în situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea PIAS, constatate şi comunicate de CNAS prin publicare pe site-ul propriu, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele
medicale se acordă în regim off-line.
CNAS menționează în mod expres că persoanele asigurate beneficiază de serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care au nevoie, în această perioadă. Echipa CNAS și a Casei județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin își cere scuze pentru inconveniențe atât asiguraților, cât și furnizorilor de servicii medicale.
Medicii trag un semnal de alarmă: „Avem nevoie de garanții clare!”
Disfuncționalitățile PIAS pun presiune asupra medicilor, care sunt nevoiți să lucreze peste program pentru a introduce în sistem datele pacienților investigați offline. Aceștia cer soluții urgente pentru următoarele probleme critice:
Validarea serviciilor medicale acordate offline – Medicii solicită garanții că rețetele eliberate în această perioadă nu vor fi invalidate ulterior.
Prescripțiile pentru programele naționale de sănătate – Lipsa aprobărilor online blochează accesul pacienților la tratamente esențiale.
Extinderea termenului de raportare – Actualele reglementări impun raportarea serviciilor medicale în 5 zile, dar blocajele PIAS fac respectarea acestui termen imposibilă.