Sistemul SIUI s-a blocat din nou. Medicii de familie au „nervii întinşi la maxim”
De câteva luni platforma informatică a cardului naţional de sănătate funcţionează cu dificultate iar zilele acestea s-a blocat din nou. Acest fapt îi determină pe medicii cărăşeni fie să rămână peste program, fie să revină în cabinet a doua zi la prima oră pentru a introduce reţetele în sistem, susţine medicul Gheorghe Jenar:
Articol editat de Daiana Rosca, 18 octombrie 2023, 15:46 / actualizat: 19 octombrie 2023, 13:08
„Merge în reluare SIUI-ul scuză-mi expresia dar este dezastruos! De când am venit din concediu, de două luni de zile n-am putut să fac nicio rețetă online toată le-am făcut offline și după aia trebuia să vin să le validez pe toate, vai şi amar deci muncă în plus aiurea. La câți pacienți sunt mai ales acum, în sezonul ăsta cu gripă și cu viroze îi dezastru.
Este o batjocură pe cuvântul meu de onoare. Am anunțat şi Casa Judeţeană dar ei n-au nicio putere de decizie aici, trebuie să se decidă de la București toate lucrurile astea, Casa Naţională trebuie să angajeze personal calificat pentru a menține acest SIUI funcțional.„
Pâna la retehnologizarea întregii platforme informatice directorul Casei Judetene de Asigurări de Sănătate, Ionut Popovici le recomandă medicilor de familie să înregistreze serviciile prestate în modul off-line:
„Noi cunoaștem această problemă însă totuși există și dumnealor știu și o variantă offline de introducere a datelor în sistem iar atunci când sistemul repornește acestea sunt automat preluate. Da! Este o problemă cu sistemul informatic dar se lucrează în permanență la actualizarea acestuia și din discuțiile avute cu Casa Națională există și dorința de a schimba acest sistem prin accesarea unor fonduri europene în perioada următoare.
Medicii de familie au această variantă la îndemână în acest moment într- adevăr durează puțin mai mult dar împreună trebuie să facem tot ceea ce putem pentru asigurații noștri”.
Şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează asiguraţii:
- dispozițiile art. 209 – 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, potrivit cărora în situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea Platformei informatice din asigurările de sănătate, constatate şi comunicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin publicare pe site-ul propriu, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim off-line pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate off-line anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activităţii lunii anterioare prevăzut în contract.
- dispozițiile art. 25 – 28 din HG nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naționale de sănătate care cuprind prevederi similare celor mai sus menționate pentru serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi altele asemenea acordate bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate curative;
- identificarea de fluctuații și disponibilitatea intermitentă apărute în funcționarea CEAS, care creează dificultăți în desfășurarea activității furnizorilor aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate
„Vă informăm că în prezent sunt în derulare activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților apărute, iar pe perioada de indisponibilitate a CEAS, începând cu data de 16.10.2023, sunt aplicabile dispozițiile legale mai sus menționate,iar serviciile medicale vor fi acordate in regim off-line”.
Sistemul informatic al CNAS urmează să fie modernizat cu fonduri prin PNNR. Este un proiect de 70 de milioane de euro, ce ar urma să devină însă pe deplin funcţional în 2025.