Silviu Hurduzeu şi Ioan Popa au păreri diferite în ceea ce priveşte înlocuirea Alinei Stancovici cu Waldemar Murgu de la conducerea Spitalului Judeţean Reşiţa
Preşedintele Consiliului Judeţean din Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a fost surprins de decizia ministrului sănătăţii, cel care a decis printr-un ordin să o înlocuiască pe Alina Stancovici de la conducerea Spitalului Judeţean din Reşiţa, cu Waldemar Murgu. La polul opus, primarul Popa salută gestul ministrului Sănătăţii.
Articol editat de Daiana Rosca, 10 aprilie 2020, 20:39
Şeful forului judeţean susţine că era normal să fie informat şi consultat în legătură cu această schimbare, având în vedere că unitatea medicală este în subordinea Consiliului Judeţean iar cei mai mulţi bani către spital au fost alocaţi din bugetul Consiliului, explică preşedintele Silviu Hurduzeu:
„Din punctul meu de vedere este o decizie nepotrivită, nu doar neaşteptată pentru că actualul manager, Alina Stancovici avea un contract de management încheiat între domnia sa şi Consiliul Judeţean, în urma unui concurs la care a participat şi l-a şi câştigat. Mai mult decât atât, cred ca ar fi fost normal, având în vedere că spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean şi în această perioadă, Consiliul Judeţean a fost principalul finanţator pentru nevoile spitalului în lupta cu noul coronavirus. Am alocat aproximativ 2 milioane de lei pentru spital, lasând la o parte aceste lucruri, cred că ar fi fost normal să fiu întrebat, să fiu consultat în calitate de preşedinte al forului judeţean. În această perioadă, sprijinul Ministerului Sănătăţii a lipsit cu desăvârşire, deşi am făcut adrese, inclusiv la Ministerul de Finanţe în care am relatat situaţia în care se află Spitalul Judeţean, am făcut aceste demersuri atât eu cât şi doamna Alina Stancovici, demersuri legate de datoriile pe care spitalul le are şi de imposibilitatea de a putea să facă achiziţii ţinând cont de normele în vigoare. În acest ordin pe care repet nu l-am primit însă l-am văzut la doamna Stancovici, am văzut la ea, repet, că se invocă nerespectarea atribuţiilor de serviciu, dar nu scrie concret. Din punctul meu de vedere această formulare lasă loc de interpretări. Consider că Alina Stancovici, şi-a îndeplinit cu BRIO toate atribuţiile pe care le avea, ştiu cum a fost spitalul în momentul în care dânsa a preluat conducere unităţii medicale şi stiu situaţia actuală şi mă refer strict la echipamentele de protecţie. În momentul în care a preluat conducerea stocurile la aceste echipamente de protecţie era zero şi ştiu cum este acum stocul, e adevărat vorbim de donaţii, achiziţii, echipamente primite şi de la Inspectoratul de Urgenţă aşa că în această perioadă nu am avut ce să-i reproşez Alinei Stancovici. Ea mă suna de fiecare dată când exista o problemă şi ştiu inclusiv orele la care pleca de la serviciu, în funcţie de problemele care intervenau, în această perioadă. Totuşi Alina Stancovici, a avut curajul, puterea, de a participa la acest concurs şi de a prelua managementul spitalului într-o situaţie deloc uşoară. Cred că puţine persoane ar fi îndrăznit să se înhame la o asemenea muncă şi repet, în această perioadă am fost şi sunt mulţumit de activitatea pe care ea a avut-o la conducerea spitalului”, ne-a declarat Silviu Hurduzeu.
În plus, Silviu Hurduzeu îşi doreşte ca după această stare de urgenţă, totul să revină la formula iniţială cu Alina Stancovici la conducerea Spitalului Judeţean din Reşiţa.
„În ordin, se spune că este vorba despre o suspendare pe perioada stării de urgenţă, sigur că în acest moment mă gândesc şi eu la orice fel de scenariu că nu se mai aplică în acest moment nicio regulă, nicio lege şi că un ministru poate schimba un director de spital doar pentru că aşa vrea el. Eu sper să se ţină cont de legile existente chiar dacă este stare de urgenţă şi sper să se revină la formula iniţială, după ce se termină această stare de urgenţă”, a concluzionat Silviu Hurduzeu.
La polul opus, primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, cel care s-a implict şi a cumpărat aparatură medicală şi echipamenete de protecţie pentru cadrele medicale de la acest spital, salută decizia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru şi consideră că Waldemar Murgu este cel mai potrivit în acest moment, pentru a gestiona situaţia şi aşa complicată a celui mai mare spital din Caraş-Severin. Ioan Popa:
„Eu la cum îl cunosc Waldemar Murgu pentru că el a condus Spitalul Judeţean Reşiţa un an de zile şi a făcut treaba bună acolo, în sensul că dacă vă uitaţi pe hârtii, a optimizat costurile. Şi să nu uităm că acolo era o uşoară debandadă ca să fim sinceri şi deschişi. Venirea Alinei Stancovici pe fondul deja începerii crizei COVID-19, din punctul meu de vedere a fost o eroare, eu i-am spus şi ei că s-a înhămat la o misiune foarte grea pentru că începuse deja criza COVID. Dânsa nu cunoştea medicii, eu ştiu ce înseamnă management, să te pui să cunoşti secţiile, ATI, laboratorul, medicii şi cadrele medicale, pe ture e complicat şi departe de mine de a fi misogin dar lumea medicilor e o lume complicată, dificilă, vorbim de oameni cu o personalitate puternică şi să-i ţii în frâu, să-i stăpâneşti e greu, trebuie să ai o mână de fier, nu e la îndemâna oricui, tocmai din acest punct de vedere cred că echipa formată din Waldemar Murgu împreună cu doctorul Dumitrescu la DSP, e o variantă care ar putea pe termen scurt să ne aducă beneficii mari, ambii cunosc spitalul şi circuitele. Şi dau exemplu întâmplarea cu doamna de la Măureni…sincer, este încă un exemplu că lucrurile pot să derapeze grav, eu cred că Waldemar o să facă treabă aici”, ne-a declarat primarul Ioan Popa.