… şi au rămas doar 6. Rezervaţia de zimbri redeschisă publicului
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 noiembrie 2014, 00:17
Rezervaţia de zimbri din pădurea de la marginea oraşului Haţeg a fost redeschisă vizitatorilor după ce, timp de două luni, aria protejată s-a aflat în carantină, din cauza bolii limbii albastre. Şapte zimbri, din cei 13 zimbri, au murit în această perioadă afectaţi fiind de virusul Bluetongue. Zimbrii rămaşi în rezervaţia de la Haţeg sunt monitorizaţi de medicii veterinari, colaboraboratori ai Direcţiei Silvice Hunedoara.
Rezervaţia de zimbri de la Haţeg a fost fondată la sfârşitul anilor 1950, fiind cea mai veche din România. În toamna anului 1958, perechea de zimbri europeni Podarec şi Polonka a fost adusă din Polonia într-un ţarc amenajat în pădurea Slivuţ aflată la trei kilometri de oraşul hunedorean. Cinci ani mai târziu, un alt bivol sălbatic a fost adus tot din Polonia, iar cu timpul animalele s-au înmulţit, astfel încât în două decenii numărul lor a ajuns la 12. O dată cu creşterea numărului lor, multe dintre exemplare au fost cedate altor rezervaţii şi grădini zoolorgice din ţară.
Până în prezent, aproape 50 de pui de zimbru au fost aduşi pe lume în pădurea Haţegului, patru dintre ei fiind născuţi doar în anul 2012. Aria protejată a pădurii Slivuţ, în care zimbrii, ocupă aproape 50 de hectare de pădure de carpen, stejar şi brad. Zona se află pe lista celor mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara.
Sursa foto: autentici.ro
(Hardy Cvoica)